Sant Cugat presumeix d'una nova flor

El moviment Viles Florides torna a posar en relleu les tasques de la ciutat per la gestió dels espais verds

La representació santcugatenca recollint els guardons
La representació santcugatenca recollint els guardons | Aj. de Sant Cugat
Sergi Baixas
22 de setembre del 2021
Actualitzat el 24 de setembre a les 12:13h

Sant Cugat llueix una nova flor. La ciutat vallesana ha tornat a revalidar les quatre Flors d'Honor i rep, de la mà de Viles Florides, un guardó especial per la Innovació Tecnològica i la Qualitat Ambiental. L'acte va tenir lloc aquest passat divendres a Villa Bugatti (Cabrera de Mar) on es van reunir els més de 150 municipis que formen part del moviment. Justament en aquesta edició se celebrava el desè aniversari del certamen. 

Enguany, la Flor d'Or 2021 se l'ha endut Mollet del Vallès mentre que la resta de mencions especials han estat per Reus (Rehabilitació d'Espais Emblemàtics); Malgrat de Mar (Biodiversitat) i Castelló d'Empúries (Patrimoni Arquitectònic i Verd Urbà).

Des de l'Ajuntament de Sant Cugat han celebrat l'atorgament, per tercera vegada, les 4 Flors d'Honor. La tinència d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, i el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, han assenyalat que el guardó "reconeix l’aposta en la millora de la qualitat ambiental en el manteniment dels espais verds i el desenvolupament de polítiques per la gestió del paisatge urbà amb criteris de sostenibilitat com a resposta al canvi climàtic" i per la "promoció del patrimoni natural per al benefici de la ciutadania i les accions fetes per a una major biodiversitat i riquesa dels espais verds i l’arbrat dels nostres carrers".

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que busca promoure la transformació de racons, pobles i ciutats del país a través d'espais verds urbans i enjardinats. Un certamen que pretén mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística de tots aquells projectes d'enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics perquè esdevinguin un exemple a seguir. 

El projecte va més enllà de propiciar espais agradables i té en compte la protecció del verd, la millora de la qualitat de vida dels veïns, l'estat i conservació del mobiliari urbà, la presència de parcs infantils, la conscienciació social envers les polítiques de sostenibilitat mediambiental o el desenvolupament de les economies locals a través de l'atractiu dels jardins i parcs urbans.

Les Flors d'Honor

Les Flors d'Honor són el distintiu que certifica a un municipi com a vila florida i que reconeix la feina que es fa durant tot l’any. Van des d’una a cinc flors i s’atorguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC, que valora aspectes com el patrimoni vegetal i paisatgístic, el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat del mobiliari urbà.

Actualment, un total de catorze municipis llueixen amb quatre Flors d’Honor, la màxima puntuació obtinguda fins ara. Són Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Encamp (Andorra), Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès).