Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un estudi, liderat per
l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha apuntat que
reutilizar un quilo de roba permet
evitar l'emissió de 25 quilograms de CO2 a l'atmosfera. En un treball que forma part d'un informe del projecte Moda Re de Càrites i la consultora LAVOLA sobre la recollida de roba usada a l'Estat.
Els investigadors han constatat que
la mescla de fibres limita les possibilitat de reciclatge, tot i així,
un 62% de peces s'han considerat que podien reutilitzar-se i un
37% reciclable. Una afirmació que ha estat possible gràcies a l'anàlisi d'uns 550 quilos d'unitats procedents dels contenidors de la Fundació Formació i Treball.
Pel que fa a les fibres amb què estan fabricades, l’estudi ha conclòs que predomina
el cotó, amb un 50 % en el cas de l
a roba reciclable i
un 60 %, en la reutilitzable. A continuació, segueix
el polièster, amb un 30% en ambdues tipologies. Per tant, la suma de cotó i de polièster representa prop del 80% en el cas de la roba reciclable i el 88% en la reutilitzable.
Tot seguit, a molta distància, estarien les fibres acríliques, en les quals els investigadors de l’INTEXTER han observat
una gran diferència entre la reciclable (12,4%) i la reutilitzable (3,1%), degut a que la roba fabricada amb aquesta material es deteriora amb més facilitat.
Reducció de la petjada
L’estudi està signat per l’estudiant de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT-UPC), Beatriz Rodríguez, com a Treball Final de Grau (TFG), i està dirigit pel director de l’INTEXTER i professor del mateix centre, Enric Carrera, que ha suggerit que si es pogués duplicar el temps de vida útil "d'una peça de roba, s'aconseguiria
una rebaixa del 44% dels gasos d'efecte hivernacle que produeix el sector de la moda" i ha afegit, "només que allarguéssim nou mesos l’ús actiu d’una peça, es
reduiria la petjada de carboni, aigua i residus entre un 20 % i un 30 %.".