1 de 10
medi ambient

Un estudi apunta que reutilitzar un quilo de roba multiplica per 25 l'estalvi d'emissions de CO2

Els investigadors adverteixen que la mescla de fibres limita les possibilitats de reciclatge

Recollida de roba usada | Fundació Humana
per A.H., Sabadell, Catalunya | 19 de setembre de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un estudi, liderat per l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha apuntat que reutilizar un quilo de roba permet evitar l'emissió de 25 quilograms de CO2 a l'atmosfera. En un treball que forma part d'un informe del projecte Moda Re de Càrites i la consultora LAVOLA sobre la recollida de roba usada a l'Estat.

Els investigadors han constatat que la mescla de fibres limita les possibilitat de reciclatge, tot i així, un 62% de peces s'han considerat que podien reutilitzar-se i un 37% reciclable. Una afirmació que ha estat possible gràcies a l'anàlisi d'uns 550 quilos d'unitats procedents dels contenidors de la Fundació Formació i Treball.


Pel que fa a les fibres amb què estan fabricades, l’estudi ha conclòs que predomina el cotó, amb un 50 % en el cas de la roba reciclable i un 60 %, en la reutilitzable. A continuació, segueix el polièster, amb un 30% en ambdues tipologies. Per tant, la suma de cotó i de polièster representa prop del 80% en el cas de la roba reciclable i el 88% en la reutilitzable.

Tot seguit, a molta distància, estarien les fibres acríliques, en les quals els investigadors de l’INTEXTER han observat una gran diferència entre la reciclable (12,4%) i la reutilitzable (3,1%), degut a que la roba fabricada amb aquesta material es deteriora amb més facilitat. 


Reducció de la petjada


L’estudi està signat per l’estudiant de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT-UPC), Beatriz Rodríguez, com a Treball Final de Grau (TFG), i està dirigit pel director de l’INTEXTER i professor del mateix centre, Enric Carrera, que ha suggerit que si es pogués duplicar el temps de vida útil "d'una peça de roba, s'aconseguiria una rebaixa del 44% dels gasos d'efecte hivernacle que produeix el sector de la moda" i ha afegit, "només que allarguéssim nou mesos l’ús actiu d’una peça, es reduiria la petjada de carboni, aigua i residus entre un 20 % i un 30 %.".
Participació