Ple municipal

JxSTC presenta batalla contra l'amiant i l'atur juvenil

La moció per la retirada del fibrociment a la ciutat finalment serà institucional

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 15 de setembre de 2021 a les 16:00 |
Una teulada amb amiant | Cedida

Junts per Sant Cugat (JxSTC) ha registrat dues mocions al primer ple municipal del curs 2021 que se celebrarà aquest pròxim dilluns 20 de setembre. La primera moció, que compta amb el suport de la resta de partits polítics del consistori i esdevindrà institucional, demana a l'Ajuntament que elabori un cens d'edificis i espais de la ciutat que s'hagin construït amb amiant. L'objectiu és facilitar les dades necessàries per ajudar a una posterior extracció per part dels equips especialitzats de la Generalitat.

Cal recordar que l'amiant és un material molt perillós que té una durabilitat d'uns 40 anys, un cop arriba a la seva vida útil i es trenca, pot despendre fibres molt tòxiques que viatgen per l'aire i són molt nocives per l'aparell respiratori si les respirem. A més, és un element cancerigen de primer nivell, fet que fa que la seva retirada sigui massa perillosa. Les úniques empreses que ho poden fer per llei són les inscrites al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), ja que garanteixen que les activitats que es realitzin amb el material siguin segures.


Aquest passat mes de juny, el president Pere Aragonès ja va anunciar el seu compromís per retirar aquest material de tota Catalunya amb l'aprovació d'un Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant. Revertir l'atur juvenilPer altra banda, la segona moció -que aquesta sí serà debatuda en la Sala de Plens- fa referència a la promoció d'un Pla Estratègic d'Ocupació Juvenil per a impulsar les mesures necessàries per incrementar l'ocupació laboral i reduir la temporalitat dels contractes entre joves menors de 30 anys. Tal com ha explicat el regidor Albert Salarich (JxSTC) durant una roda de premsa, "cal revisar les polítiques d'ocupació i fer les reformes necessàries per revertir la taxa d'atur juvenil que se situa al 38%".


Per aconseguir-ho, la moció proposa instar a les autoritats competents impulsar reformes en l'àmbit laboral que fomentin la contractació indefinida, a través d’una simplificació dels contractes, millorin l’ocupabilitat dels joves i apostin per la modernització de la negociació col·lectiva; la reducció o eliminació de la quota d'autònoms per a menors de 30 anys; o la promoció del teletreball i la formació del jovent.


 

 

Participació