L'independentisme santcugatenc ensopega per l'1-O

Els tres partits sobiranistes del consistori no es posen d'acord a l'hora d'elaborar un text conjunt per rememorar l'efemèride

Imatge de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova per la Diada 2021
Imatge de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova per la Diada 2021 | Localpress
14 de setembre del 2021

Unitat. La paraula que els partits independentistes més repeteixen i més es retreuen els uns als altres davant la voluntat de conjurar forces i encarar un pla per culminar la República catalana. Tot i això, és més fàcil pronunciar el mot que aplicar-lo tant a l'àmbit nacional com municipal; i a Sant Cugat, durant les últimes hores, s'ha materialitzat un nou exemple. 

Aquest dilluns, Junts per Sant Cugat va proposar aprovar una declaració de la Junta de Portaveus pel proper ple en commemoració a l'1 d'Octubre fent ús de la majoria independentista del consistori. No obstant això, la resposta d'ERC i la CUP no va ser l'esperada. La portaveu de JxSTC, Carmela Fortuny, ha traslladat la seva "tristesa" i ha lamentat que la proposta no hagi tirat endavant. 

"No ha estat possible ni consensuar una sola paraula del text", ha afirmat la líder de l'oposició davant dels mitjans de comunicació. Tanmateix, Fortuny també plany que l'alcaldessa "no hagi presentat ni una proposta" per mirar de fer palesa la unitat sobiranista local i intentar escriure plegats un esborrany de la declaració. "Sorprèn que no siguem capaços de posar-nos d'acord amb temes que en principi tots donem per descomptat que compartim", ha afegit.

"Lectures diferents"

Per la seva banda, des de la CUP admeten a NacióSantCugat que no van compartir la idea presentada per JxSTC. En aquest sentit, defensen que "cada partit fa la seva lectura partidista particular sobre l'1 d'Octubre". "El relat que fa cadascú sobre el que va significar l'1-O és diferent. No ens haguéssim posat d'acord", apunten en relació amb els punts de vista d'ERC i de Junts sobre aquella jornada.

"A qualsevol tema efectiu relacionat amb la independència sempre hi hem donat suport i n'hi donarem; però no caurem amb visions interessades subjectes a les estratègies individuals de cada partit", remarquen els cupaires. 

Així doncs, ara com ara i a dues setmanes de l'1-O, no hi ha cap acció sobre la taula que neixi dels partits polítics que recordi l'efemèride. No obstant això, en declaracions a NacióSantCugat, el coordinador local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Artur Royo, sí que ha assegurat que tenen previst organitzar alguna activitat en aquest sentit que s'anirà concretant durant les pròximes hores amb la col·laboració d'Òmnium Cultural. 

Interpel·lats també per aquest mitjà, des d'ERC han optat per no fer declaracions al respecte.