Sant Cugat amplia la campanya de promoció de les copes menstruals fins a les joves de 25 anys

La iniciativa busca conscienciar sobre els diversos beneficis en el seu ús i alhora normalitzar la menstruació

Campanya de promoció de les copes menstruals a Sant Cugat.
Campanya de promoció de les copes menstruals a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
10 de setembre del 2021
Sota el lema "Trio la copa: em cuido a mi i al Medi Ambient", l'Ajuntament de Sant Cugat va posar en marxa el passat mes de maig una campanya per promoure l'ús de les copes menstruals entre les noies joves de la ciutat. Malgrat que en un inici la iniciativa tan sols estava focalitzada a les noies joves de 16 a 20 anys, ara s'ha ampliat la franja d'edat fins als 25. El proper dimecres 29 de setembre, l'Oficina Jove organitzarà una xerrada informativa sobre la copa menstrual i se'n repartiran de franc.


La campanya busca conscienciar sobre els diversos beneficis en el seu ús i alhora busca normalitzar la menstruació com a un procés saludable i lliure de tabús mentre que també s'ofereixen alternatives reals a les joves. 

Tal com va explicar en el seu moment la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, la finalitat és oferir eines que permetin una vivència més positiva de la menstruació, empoderar les persones menstruants a l’hora de prendre decisions en relació amb el propi cos i conscienciar del canvi que pot generar l’ús de la copa menstrual, també, a escala mediambiental. 

Per la seva banda, la comissionada per l'Emergència Climàtica Alba Gordó va destacar l'estalvi econòmic i de residus que té utilitzar la copa menstrual, ja que té una vida útil de 10 anys. Es calcula que cada dona fa servir 6 kg de tampons i compreses l'any. 

Es posen a disposició 500 copes menstruals 

Una de les iniciatives que ha posat en marxa el consistori santcugatenc, és la compra de 500 copes menstruals que estaran a disposició de les joves. Per adquirir-la, només cal dirigir-se a un dels punts establerts i demanar-la. N'hi haurà a la Tarda Jove (CAP de Can Mates), a l'OhFICINA JOVE, a l'Espai Jove de La Floresta i a l'Espai Jove de Les Planes. 
 

Campanya de promoció de les copes menstruals a Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig


També s'aniran fent tallers dirigits a aquest col·lectiu de noies que tinguin interès en conèixer la utilització de les copes menstruals. Les xerrades, amb inscripció prèvia, són a càrrec dels professionals del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS). Principalment van dirigits a les noies joves que tinguin interès en saber més coses sobre la copa menstrual i els seus beneficis.

Un altre element de la campanya de visibilització és la col·locació d'adhesius als banys dels equipaments municipals. A més a més als instituts es col·locarà un cartell informatiu de la campanya. Un total de 3.172  joves rebran a casa informació sobre el cicle de xerrades i tallers on s’explicarà els beneficis de l’ús de la copa i les recomanacions per a la seva correcta utilització, així com aconseguir-la.

Amb tot, l'Ajuntament ha avançat que es tracta d'una campanya atemporal que en els seus inicis s'ha volgut centrar en els col·lectius més joves de la ciutat però que té la voluntat d'estendre's a totes les dones que menstruen.