Fauna

El fil viral sobre el problemàtic capibara, el porc senglar argentí

El rosegador més gran del món també provoca incidències a les àrees urbanes similars al senglar de Collserola

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 10 de setembre de 2021 a les 17:38 |
Capibares buscant menjar entre les escombraries | Twitter

L'ésser humà desestabilitza els ecosistemes. La presència humana incideix directament en l'entorn natural derivant en realitats irregulars que amenacen la biodiversitat. L'home deixa de caçar mentre extermina als depredadors, deixant barra lliure a les espècies omnívores o herbívores que continuen reproduint-se en grans nombres sense perill. A Collserola passa amb el porc senglar. I a l'Argentina, amb el capibara.
  A través d'un fil a Twitter que s'ha fet viral, desenes de catalans observen com les problemàtiques causades per aquest animal a Sud-amèrica són els mateixos, gairebé fil per randa, als que causen els senglars a l'àrea metropolitana


Els capibares -anomenats carpinchos a l'Argentina- són els rosegadors més grans del món. El seu cos massís que pot arribar als 65 kg presenta diferents característiques per desenvolupar-se en un hàbitat tant aquàtic com terrestre. Viuen entre 8 i 12 anys en manades i les femelles pareixen una vegada a l'any -depèn de les condicions climàtiques fins a dues- en un procés de gestació que dura quatre mesos parint de dues a vuit cries per embaràs.

La manca de depredador natural d'aquesta espècie ha propiciat la seva expansió que alguns inclús qualifiquen d'"invasió". A la urbanització benestant de Nordelta de Buenos Aires -capital de l'Argentina-, els problemes i desperfectes que causen aquests animals no han parat de créixer. Busquen menjar a les escombraries, s'instal·len en jardins privats, s'enfronten als animals domèstics de la zona i provoquen accidents de trànsit. 


No obstant, cal destacar que l'enclavament Nordelta es va construir fa uns anys en terres verges comprades per rics per a aixecar una zona exclusiva per a la classe alta a tan sols 40 km de la capital del país sense tenir en compte l'entorn natural que desballestaven. Experts en fauna del país alerten que en un inici hi havia gent que en lloc d'espantar els capibares els van veure com un animal "pintoresc i simpàtic" esdevenint en una relació antinatural. Hi havia qui inclús els feien petons, compartien piscines o els passejaven com si fossin gossos. Això va provocar que l'hervíbor canviés la seva conducta deixant de tenir por a la presència humana i fent-se seu l'espai.

Tot plegat ha derivat també en un relat de classes socials a les xarxes. Hi ha qui veu els rosegadors com a nous "libertadores" lluitant per recuperar el seu ecosistema davant els capricis dels més rics. En aquest sentit, a Internet resulta habitual veure mems dels capibares il·lustrats com a "patriotes de la naturalesa argentina".

     

 

Participació