Fachín: «L'independentisme no està sent gens bel·ligerant amb el PSOE»

L'exdiputat de Catalunya Sí es mostra crític amb les "baralles internes" del bloc independentista

L'exdiputat considera que l'exercici de drets no hauria d'estar subjecte a percentatges
L'exdiputat considera que l'exercici de drets no hauria d'estar subjecte a percentatges | Sergi Baixas
02 de setembre del 2021
Actualitzat a les 20:45h


Sota el títol "Independència", la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) ha aplegat aquesta tarda a prop d'un centenar de persones. Els santcugatencs volien escoltar què venia a explicar l'activista i exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante Fachín. Pels llargs aplaudiments al final de l'acte, tot semblaria indicar que les seves paraules no han decebut als assistents aplegats a la plaça, no escollida a l'atzar, U d'Octubre. 

Dante Fachín ha qualificat d'"èxit" aquest "desafiament" multitudinari davant "els diversos poders que intenten que les places es buidin". Tot i això, s'ha mostrat preocupat pel que fa a la nova crida per aconseguir una nova mobilització massiva pel 11-S que enguany, tem, podria punxar. 

Durant la conversa, el catalano-argentí ha subratllat que, malgrat que les majories àmplies són importants, "els drets no poden estar subjectes a percentatges" en relació a quants vots serien necessaris per implementar la república. Tot i això, considera que cal que l'independentisme "deixi de disparar-se els uns als altres" i articular un front comú per a defensar-se d'un adversari compartit.

En aquest sentit, considera que el Govern actual està tant desubicat "que si jo fos Pedro Sánchez no perdria ni un sol minut amb Pere Aragonès; tindria coses més importants a fer". "De vegades sembla que membres del govern estiguin tapant les vergonyes als socialistes", ha apuntat denunciant l'oposició que presenten a Madrid. "L'independentisme no està sent gens bel·ligerant amb el PSOE; i tot per la por a que després vingui Vox", ha relatat entre aplaudiments.
 

Albano Dante Fachín sobre l'escenari a la plaça U d'Octubre de Sant Cugat Foto: Sergi Baixas


Fachín també ha defensat des del sobiranisme, on s'hi reivindica, l'autodeterminació del poble català. Confessa que l'1 d'Octubre, sent secretari general de Podem Catalunya, va acabar votant "sí". No obstant això, considera "clau" l'evolució determinada per l'experiència viscuda per cadascú durant els darrers anys com els ha conduït a emetre el vot concret on ara s'hi senten més còmodes. 

L'exdiputat, crític amb la repressió, no s'ha estat de llençar dards contra els seus antics companys de partit. "A l'hora de la veritat, Podemos es posarà al costat del rei", ha assegurat. "L'esquerra espanyolista és la que s'ha quedat, la resta ha marxat"; i remata, "no són els meus aliats". 

Finalment, qüestionat sobre la coalició ERC-PSC-CUP de Sant Cugat, Fachín a preferit no respondre. "No m'hi ficaré", ha dit exposant el "vertigen" que li suposa haver de parlar sobre un tema del qual li manca informació.

L'objectiu d'aquest cicle anomenat "Àgora 1 d'Octubre" és generar un espai, obert a tothom, on l'objectiu és "conversar amb màxims representants de la societat civil sobre repressió, estructures d'estat i eines de país; amb qui caminarem cap a l'1 d'octubre" per a construir la futura República Catalana.