INCENDI

Disminueix el risc d'incendi però el Vallès continua en alerta

Hi ha 39 comarques a nivell 2 del Pla Alfa

per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 30 d'agost de 2021 a les 11:45 |
Incendi durant l'estiu | CBG
L'últim diumenge d'agost es presenta menys càlid que les últimes jornades i també ho fa el risc d'incendi forestal. El pla Alfa, el sistema que determina les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals, segueix activat a 39 de les 42 comarques catalanes, una de les quals, el Vallès Occicdental.
 

El nivell 1 segueix activat a la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental, Osona, el Moianès, el Berguedà, el Bages, la Cerdanya, el Pallars Sobirà, la Vall d’Aran, l'Alta Ribagorça, el Pla d'Urgell, el Baix Camp, el Garraf i el Baix Ebre. 

Les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Llobregat, l'Anoia, l'Alt i Baix Penedès, el Tarragonès, el Solsonès, la Segarra, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, la Noguera, l'Urgell, el Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta mantenen activat el nivell 2 del Pla.


Què implica cada nivell del Pla Alfa?


El nivell 1 del pla desplegat pels Agents rurals implica una vigilància prioritària dels incendis forestals per davant d'altres tasques que són competència d'aquest cos. Així, es controlen columnes de fum en terrenys forestals i no forestals a menys de 500m de zones forestals, identifiquen els autors dels focs, han de fer apagar els focs en cas de perill i fan control sobre llocs predeterminats d'especial risc.


Pel que fa al nivell 2, que suposa una vigilància exclusiva dels incendis forestals, a més de dur a terme les tasques del nivell 1, també controlen la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, es posen en marxa punts de guaita estratègics i es controlen, també, abocadors predeterminats.

I finalment, amb el nivell 3 es restringeix l'accés a massissos forestals, com a mesura prioritària. A més de dur a terme les tasques del nivell 1 i 2, també s'estableix un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa, s'estableixen centres de coordinació d'efectius a les zones d'actuació i s'anul·len les autoritzacions per fer foc, excepte les excepcionals.

 

 

Participació