Descobreix la història dels bandolers vallesans amb la ruta del Camí Ral

La guia Explora el Vallès Occidental ofereix itineraris per a practicar senderisme i visitar indrets històrics dins de la comarca

Mapa amb els quatre punts a recórrer de l'itinerari
Mapa amb els quatre punts a recórrer de l'itinerari | Consell Comarcal del Vallès Occidental
M.R.
27 d'agost del 2021
Actualitzat el 30 d'agost a les 11:27h
El Camí Ral va ser una via que comunicava antigament Manresa amb Barcelona. Una ruta que creua el riu Llobregat pel pont de Vilomara, travessa les carenes de la serra de l’Obac i després baixa per la riera de les Arenes fins a Matadepera, Sabadell i, finalment, Barcelona. Fins a l’arribada del ferrocarril a Manresa l’any 1859, va ser la ruta més ràpida que connectava la Ciutat Comtal amb el Bages i el Berguedà.

Durant el segle XV i el XVIII, aquests camins rals eren concedits i protegits pels reis. El terme "ral" prové de la contracció de reial, i els masos i pobles per on passaven es beneficiaven del comerç que arribava per la ruta des del port de Barcelona. El Camí Ral és un dels més antics i que guarda més llegenda de la comarca. Les velles llegendes asseguren que va ser construït per presos condemnats a treballs forçats amb múltiples històries de bandolers, com en Trucafort o en Capablanca, que assaltaven els carruatges dels comerciants.

La guia Explora el Vallès Occidental ofereix un itinerari amb quatre punts per descobrir de la comarca seguint aquest històric camí. La podeu descarregar aquí en un PDF interactiu que inclou fitxes amb activitats per als més petits de la casa.

La travessa bandolera
El primer punt de l’itinerari és la Masia de Can Deu, documentada des del 1415 i que té al seu interior el Museu de la Vida al Camp, que posa al visitant en el context històric del dia a dia d’una casa vallesana al segle XV, abans de la industrialització del camp.

El segon porta a descobrir el Castell Cartoixa, al Parc de Vallparadís. La visita al monument i al museu permetrà conèixer com era la vida de la noblesa i els homes de l’Església en aquella època.

L’itinerari segueix pel Camí Ral o les diferents rutes que porten cap a Sant Llorenç de Munt per la serra de l’Obac. L’últim punt ens porta a la Vall d’Horta, situada al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt, per descobrir la masia de La Muntada, on segons la llegenda va néixer el bandoler Joan Muntada, més conegut com Lo minyó de Sant Llorenç.

A part d’aquesta proposta podeu trobar més rutes i activitats dins de la comarca al web de Turisme del Vallès Occidental.