Bandera tricolor

Polèmica per l'albirament d'una bandera republicana a la seu del PSC

Diversos usuaris s'han fet ressò a les xarxes socials en descobrir la bandera tricolor a l'interior de la casa dels socialistes de Sant Cugat

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 24 d'agost de 2021 a les 11:56 |
Imatge de la bandera republicana a l'interior de la seu del PSC | TW

Vermell, groc i morat. Aquests tres colors albirats a través d'una finestra de la seu local del PSC han desfermat la polèmica a través de les xarxes socials. I és que un usuari va fotografiar la bandera de la Segona República col·locada enmig de la senyera i de l'estendard de la Unió Europea.
  "La crossa del nacionalisme. Escandalós"; "Falta de respecte. Que els obliguin a retirar-la; "Aquesta bandera és la bandera de la fam, l'odi i la mort que no representa a cap país ni comunitat autònoma; només a quatre eixelebrats"; són alguns dels comentaris que han ressonat en piulades per part de desenes d'usuaris exaltats.

Corroborat i preguntats per NacióSantCugat, l'executiva del partit no ha volgut fer declaracions al respecte i tan sols s'han limitat a apuntar que la bandera obeeix a la demanda de la Joventut Socialista local (JSC). 


A Sant Cugat però, el PSC sovint ha coquetejat amb els ideals republicans; discordants amb la tònica actual del PSOE que protegeix la corona espanyola, però en línia amb les bases fundacionals del partit de Pablo Iglesias de 1879. La regidora socialista encarregada de la cartera de Memòria Històrica, Pilar Gorina, sempre ha reivindicat els valors republicans en diversos actes com ara durant la reivindicació de la figura de l'alcalde republicà Roc Codó o en el recordatori a les víctimes del feixisme santcugatenques durant la instal·lació de les llambordes stolpersteine

Mesos enrere, també va ser especialment contundent el primer secretari de la secció local del PSC i tinència d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, amb la fugida de Joan Carles I d'Espanya davant la publicació d'un cúmul d'escàndols de corrupció. En aquest sentit, el socialista criticava la "lamentable decisió del rei emèrit i l'engany de dècades". Unes declaracions que, de nou, topaven amb el discurs socialista espanyol que "respectava la decisió" de l'antic monarca. Soler, que té com a companys de govern a ERC i la CUP, anava inclús més enllà i considerava que era "el moment de plantejar-se el model d'Estat i una reforma judicial". No obstant això, també és cert que, de vegades, s'han desmarcat de la majoria sobiranista i republicana que impera al municipi vallesà, com quan es va declarar a Felip VI persona non grata. En aquesta ocasió, Gorina va argumentar el seu vot en contra assenyalant que "aquest tipus de mocions no ajuden a resoldre els problemes reals i només omplen de satisfacció dels proponents"; afegint que no compartien declarar que aquells estats que s'organitzen sota monarquies parlamentàries no són plenament democràtics. 

 

 

Participació