L’espècie invasora que va posar en risc l’ecosistema de Collserola

La tortuga de florida pot arribar a exterminar totes les larves d’amfibis invertebrats d’un punt d’aigua

Imatge d'una tortuga de florida
Imatge d'una tortuga de florida | Eduard Sardans Del Rio
M.R.
21 d'agost del 2021
Al Parc de Collserola hi conviuen més de 5.500 espècies de flora i fauna i alliberar animals domèstics pot suposar una amenaça per a l’ecosistema, tal com va passar amb la tortuga de florida (Trachemys scripta) fa prop de cinc anys. Aquesta espècie invasora tenia la potencialitat d'exterminar totes les larves d’amfibis invertebrats d’un punt d’aigua determinat a causa de la seva gran voracitat i una elevada taxa de reproducció.

En aquest sentit, al pantà de Vallvidrera, es va haver de dur a terme una actuació coordinada pel Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) per protegir la fauna local d'aquesta tortuga considerada al·lòctona.

Al llarg de tres estius, es van anar capturant les tortugues amb trampes i posteriorment eren traslladades al CRARC. Al mateix centre les que tenien un pitjor estat de salut es van sacrificar per ús científic i per a l’estudi de malalties a l’ecosistema del pantà, com un paràsit mortal que provenia de les tortugues americanes i que suposava un perill mortal per a les espècies locals. Per altra banda, pel que fa a les sanes, se’ls hi va inserir un microxip i es van posar en adopció.

Tanmateix també es va dur a terme una altra acció lligada a un projecte de conservació de la tortuga de rierol per introduir aquest animal autòcton al pantà. Un nucli d'aigua que representa una massa d’aigua molt important per als amfibis tot i les reiterades invasions exòtiques de plantes o peixos que han reduït la seva presència.

L’ecosistema del pantà requereix que les seves aigües s’assequin a finals d’estiu, una fase pròpia dels estancs mediterranis, que fa difícil la consolidació dels grups depredadors de peixos. Per aquest motiu els estancs i pantans com el de Vallvidrera són considerats com un hàbitat prioritari per la Unió Europea i els experts recomanen buidar-lo per aquestes dates.