Humana recupera més de 400 tones de peces de roba al Vallès Occidental

Sant Cugat lidera la recollida d'aquest material concentrant gairebé el 20% de la comarca

Classificació de roba a la planta d'Humana
Classificació de roba a la planta d'Humana | Humana
M.R.
07 d'agost del 2021
Durant el primer semestre de 2021 la Fundació Humana ha recuperat 403 tones de tèxtil usat a la comarca del Vallès Occidental per a donar-li una segona vida, sigui reutilitzant-lo o reciclant-lo. La xifra representa una petita disminució respecte al mateix període de l'any anterior, en el qual es van recollir 412 tones.

Per municipis, Sant Cugat és la localitat on més roba n'ha recaptat amb 80,3 tones, i continua al capdavant en aquest àmbit a la comarca, i és que el 2020 va arribar a les 194. Cerdanyola segueix a la població veïna amb 73,6 tones, Rubí amb 66, Castellar del Vallès amb 38,2 i Sabadell amb 5,6.

Aquestes 403 tones recuperades representen un total d'1,8 milions de peces de roba recollides per l'entitat. La seva gestió representa un doble benefici: ambiental, perquè redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador i l'estalvi d'emissions de CO2 a l'atmosfera, 1.278 tones. I una altra avantatge, social, ja que cada 30.000 quilos de roba acumulada es genera un lloc de treball.

A més, els recursos obtinguts es destinen a iniciatives socials com a projectes de formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible i la lluita contra la sida, entre moltes altres. La responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, Àgata Soler-Roig, "els articles que es recuperen són un actiu que es converteixen en motor d'ocupació i generen fons per a la cooperació al desenvolupament a l'hemisferi Sud".

A Catalunya es recupera un 10% de la roba
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha calculat que anualment es generen 166.000 tones de restes tèxtils, cosa que fa una mitjana de 20 quilos per cada ciutadà. De tots aquests, només es recupera un 10,6%, la resta acaba en un abocador o en una incineradora.

D'altra banda, el futur de la recollida de tèxtil passa per l'aprovació al Congrés dels Diputats de la nova Llei de Residus, que determina que tots els municipis hauran d'establir una recolecta separada per al residu tèxtil abans del 2025 (avui dia no hi estan obligats). Així doncs, "augmentar el nombre de contenidors a l'espai públic és fonamental" per facilitar les donacions, tal com ha destacat l'organisme públic. 

Quant al destí de la roba dipositada en aquests punts, va a la planta de reutilització de l'Ametlla del Vallès i una petita part es ven a empreses de reciclatge. D'aquesta manera, el 54% es destina a una segona vida, un 14% mitjançant les botigues de moda sostenible d'Humana i l'altre 40% s'exporta, principalment a l'Àfrica per a comercialitzar-la i fer-la accessible als països menys desenvolupats. Mentre que un 37% no es pot reutilitzar a causa del seu estat i es ven a companyies de reciclatge.