La majoria de queixes del Síndic de Sant Cugat estan relacionades amb la ZBE

Una vintena d'actuacions, més de la meitat són reclamacions

El Síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio
El Síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio | Síndic Sant Cugat
M.R.
03 d'agost del 2021
Durant el mes de juliol el Síndic de Greuges de Sant Cugat ha atès 27 actuacions, de les quals 16 han sigut queixes i 11 assessoraments. Les reclamacions més generalitzades per particulars han estat relacionades amb les Zones de Baixes Emissions (ZBE), que curiosament ha fet tres mesos de la seva aplicació

Segons ha informat, aquest descontentament té a veure "amb problemes particulars" a causa de l'ordenança d'aquesta mesura, implantada l'1 de maig i que va convertir la ciutat en la segona de Catalunya, després de Barcelona, en disposar d'una ZBE. S'ha arribat a l'equador i, per tant, s'ha engegat el compte enrere perquè escomenci a sancionar els vehicles més contaminants.

També ha destacat que moltes de les queixes han arribat per la manca de resposta de l’administració a les peticions de bonificació en l’IBI per a la instal·lació de plaques solars. Del total recollides, 11 han iniciat tramitació, dues s’han traslladat al Síndic de Catalunya i les tres restants han estat estudiades i desestimades per no ser competència del Síndic o esgotar la via administrativa.

Pel que fa als assessoraments, tres s’han derivat a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), una fa referència a altres serveis municipals i set s’han derivat fora de l’àmbit de l’administració.

Procés públic per al nou síndic
Cal recordar que per primer cop el procés de selecció del síndic de Sant Cugat passa a ser públic i qualsevol habitant pot presentar-se al càrrec, encara que el ple municipal ha d'aprovar la candidatura que substituirà l'actual, Ramon Palacio. Per apuntar-se, s'ha d'omplir un formulari i enviar-lo mitjançant la web de l'Ajuntament abans del 30 de setembre.

De totes maneres, cal complir una sèrie de requisits: ser major d'edat, tenir la condició de català, estar inscrit en el Padró Municipal i haver residit a Sant Cugat com a mínim cinc anys.