La candidatura al Síndic de Greuges de Sant Cugat s’obre a tota la ciutadania

El termini de la convocatòria pública acabarà el 30 de setembre i es pot fer de manera telemàtica a la web de l'Ajuntament

Sant Cugat tindrà un nou Síndic de Greuges.
Sant Cugat tindrà un nou Síndic de Greuges. | Cedida
M.R.
30 de juliol del 2021
Actualitzat a les 16:21h
Per primer cop, l'Ajuntament de Sant Cugat obre la convocatòria per a escollir al síndic o síndica de greuges a tota la ciutadania. Des que es va aprovar el 2006, la proposta al càrrec la feia l'alcaldia i era ratificada pel Ple Municipal, encara que es consultava prèviament a la Junta de Veïns de Valldoreix, als grups polítics representats al consistori i a les entitats associatives del municipi.

Ara el procés passa a ser públic i qualsevol habitant de Sant Cugat pot presentar-se al càrrec, encara que el Ple Municipal ha d'aprovar la candidatura que substituirà l'actual síndic de Greuges, Ramon Palacio. Per apuntar-se, s'ha d'omplir un formulari i enviar-lo mitjançant la web de l'Ajuntament abans del 30 de setembre. Palacio, en una entrevista amb NacióSantCugat, va explicar que renunciava "a contracor". 

Encara que la candidatura estigui oberta a tota la ciutadania de Sant Cugat, per a presentar-se cal complir una sèrie de requisits: ser major d'edat, tenir la condició de català, estar inscrit en el Padró Municipal i haver residit a Sant Cugat com a mínim cinc anys.

Per altra a banda, la posició de síndic no és compatible amb l'exercici de qualsevol ofici, funció o afiliació a un partit polític. Tampoc ho és amb el treball a l'Ajuntament o els organismes i empreses que en depenen per a no comprometre la independència, l'objectivitat i la imparcialitat que requereix el càrrec.

El treball de síndic té una durada de cinc anys i no es podrà exercir en dos mandats consecutius. Les seves funcions són: defensar de les llibertats públiques i els drets fonamentals de la ciutadania de Sant Cugat, supervisar l'activitat dels organismes, entitats i empreses municipals, comprovar que l'Administració resol les peticions i recursos formulats i la mediació entre parts enfrontades mitjançant fórmules d'acord i conciliació.