Patrimoni

L'Arxiu Nacional recupera nova documentació dels «Papers de Salamanca»

És una remesa pendent del darrer lliurament que inclou informació confiscada al final de la Guerra Civil l'any 1939

per Anna Mira, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 23 de juliol de 2021 a les 12:15 |
Grup de documents procedents del sindicat UGT (1937) | Cedida
Aquest divendres 23 de juliol, l'Arxiu Nacional de Catalunya -situat a Sant Cugat del Vallès- ha rebut una nova remesa dels "Papers de Salamanca". Es tracta de més documentació espoliada l'any 1939 per les forces franquistes, que complementa l'últim lliurament, efectuat el passat mes d'abril. 

Inclou quatre caixes i uns 2.800 folis, amb documents de sindicats i agrupacions polítiques (CNT i UGT, Estat Català-JERC, l'Aliança Obrera de Reus o la Unió de Cooperatives de Barcelona, entre altres) i documentació personal. En aquest apartat, destaquen materials vinculats a l'anarco-sindicalista d’Ángel Pestaña Núñez, el conseller d’agricultura de la Generalitat republicana, Josep Juvé i Surroca i el militar i advocat, Antonio Aymat Mareca. L’Arxiu restituirà aquest patrimoni als seus titulars legítims.

 

Destaquen els 22 documents (1925-1938) corresponents als 14 sindicats, comitès i federacions adherits a les organitzacions majoritàries al món laboral durant la Guerra, CNT i UGT, principalment relatius als seus òrgans centrals de propaganda, estudis econòmics i comissió jurídica i a entitats locals dels diferents sectors productius de Badalona, Barcelona, Lleida i Reus. El lliurament aplega també un volum petit de documentació procedent d’altres cinc agrupacions polítiques i sindicals. Es recupera també un cartell editat pel Departament de Treball i Obres Públiques de la Generalitat republicana, així com més de 600 folis d’expedients corresponents a menors ingressats els anys 1932 i 1933 a la Casa Asil de Sant Josep a Tarragona.

Pel que fa a la documentació personal, pel seu volum i interès la documentació més rellevant retornada ara a Catalunya pertany a tres persones amb una activitat política i institucional coneguda. És el cas d’Ángel Pestaña Núñez (1886-1937), del qual han estat lliurats un llibre i quatre agrupacions documentals (1920-1937, 284 folis) que contenen principalment cartes rebudes d’organitzacions polítiques i culturals i de particulars, una part important de les quals en la seva condició de director del diari Solidaridad Obrera.


De Josep Juvé i Surroca (1884-1947) ha arribat nova documentació del període (1930-1936, 428 folis), principalment rebuda en el marc de la seva activitat política. Finalment, de lntonio Aymat Mareca (mort el 1972), l'Arxiu Nacional rep ara 25 grups de documents amb 689 folis, dels anys 1933-1939, que corresponen principalment als expedients de la seva activitat professional de defensa jurídica de persones encausades davant dels tribunals militars, per delicte de rebel·lió, després dels Fets d’Octubre de 1934.

 

Participació