Canvi climàtic

Sant Cugat vol reduir les seves emissions en un 62,6% el 2030

El Pla aprovat per l’Ajuntament també inclou accions per tractar els riscos als quals s’exposa el municipi pel canvi climàtic

La ZBE va entrar en vigor a Sant Cugat l'1 de maig de 2021 | Ajuntament de Sant Cugat
per M.R., Sant Cugat, Catalunya | 20 de juliol de 2021 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dins dels objectius de l'Emergència Climàtica, l'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat per unanimitat en el ple municipal de dilluns el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Aquest Pla implica a totes les administracions locals europees en l'adopció de mesures per afavorir l'estalvi energètic, l'ús d'energies renovables i adquirir el compromís de reduir, com a mínim, un 55% les emissions de gasos d'efecte hivernacle l'any 2030.

Per mitigar les emissions, el PAESC de Sant Cugat inclou 85 mesures a desenvolupar en un període de nou anys centrades en la mobilitat, la transició energètica i la gestió dels residus. Amb aquestes accions, es calcula que al 31 de desembre de 2030 s'hauran reduït 207.552 Tones de CO₂, passant de les 5,87 Tones de CO₂ que emetia cada habitant el 2005, a 2,2 Tones per habitant el 2030, el que representa una disminució del 62,6% de les emissions per càpita.


A part de la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, el document recull les principals vulnerabilitats de Sant Cugat davant del canvi climàtic. Encara que no síndica en xifres, les prioritats en el municipi són els incendis forestals, el creixement de la demanda energètica, la vulnerabilitat de les zones agrícoles i la probabilitat de patir sequeres, inundacions, riuades i tempestes. Per enfortir el municipi davant d'aquests riscos, el Pla disposa de 22 actuacions per adaptar Sant Cugat al canvi climàtic en matèria d'edificis, aigua, agricultura i sector forestal, medi ambient i biodiversitat, salut, protecció civil i turisme.

Tot i el cost econòmic que suposa dur a terme totes les mesures del PAESC, l'informe recull que no actuar davant dels riscos que provoca el canvi climàtic tindria un cost, associat als danys materials i personals, 16 vegades superior a la inversió per posar en marxa el Pla d'acció.

 

Participació