Sant Cugat ha destinat tres milions d'euros al Pla de Reactivació Econòmica Covid

L'Ajuntament ja ha executat el 50% de les mesures i té un 35% més en procés d'execució

Imatge de la roda de premsa del balanç del Pla de Reactivació Econòmica
Imatge de la roda de premsa del balanç del Pla de Reactivació Econòmica | LocalPress
20 de juliol del 2021

Just un any després de presentar el Pla de Reactivació Econòmica de la ciutat, ara és el torn de fer-ne balanç. En una roda de premsa a la sala de plens, la tinència d'alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila, ha explicat l'evolució de les 86 mesures d'actuació que van ser treballades i consensuades amb els principals agents socioeconòmics de la ciutat per fer front a la pandèmia. Un projecte valorat inicialment en 2,5 milions d'euros que s'ha hagut d'ampliar mig milió d'euros més per donar-li sortida. 

La socialista ha relatat que l'Ajuntament ja ha executat el 50% de les mesures i que en té un 35% més en procés d'execució. La resta però, una quinzena, quedaran per ara aturades perquè en el context actual "no serien viables" o per una manca de recursos humans o econòmics. 

De tota manera, la tinenta ha volgut recalcar l'"alt nivell d'execució del pla" que ha derivat en "efectes positius" a l'hora de la reactivació del teixit empresarial de la ciutat en un moment de completa "incertesa". No obstant això, reconeix que es va "infravalorar" l'impacte econòmic de la pandèmia i que les previsions fetes es "van quedar curtes".  

Malgrat tot, esgrimint les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), apunta que Sant Cugat "ha resistit amb major enteresa" els efectes de la pandèmia si es compara amb el conjunt del territori espanyol. I és que l'any 2020, el municipi vallesà va experimentar una caiguda del PIB del 9,4% (420 milions d'euros) mentre que a la resta de l'estat la mitjana puja fins al 10,8%. 

Un pla de ciutat

L'objectiu del pla, amb una inversió extreta directament del romanent del consistori, era permetre la recuperació econòmica immediata, impulsar l'activitat empresarial sostenible, garantir l'eficàcia i eficiència en cas de noves contingències i preservar els nivells d'ocupació de la ciutat. Algunes de les actuacions més destacades han estat: els  ajuts extraordinaris directes per a autònoms, comerços i microempreses; el foment de l'ocupació; línies d'ajut indirecte a la ciutadania amb la iniciativa dels de descompte al comerç local; serveis d'assessorament gratuït; fabricació de material sanitari; i l'impuls de la digitalització i la potenciació de l'estalvi energètic, entre d'altres.

Per altra banda, Vila ha volgut remarcar la continuïtat de programes de suport que ha engegat l'Ajuntament com ara: l'emprenedoria com l'Empenta amb Esadecreapolis; l'Explorer amb l'Ajuntament de Cerdanyola i el Parc de Recerca de la UAB; el Take-Off, de la mà de la Xarxa de dones emprenedores de Sant Cugat; o el programa Eines, amb la càtedra d'Economia Social de la UAB. 

Nou centre municipal d'emprenedoria
Tanmateix, la tinenta de Promoció Econòmica, ha assegurat que el futur equipament municipal d'emprenedoria i innovació social obrirà l'any vinent i s'ubicarà provisionalment a unes oficines de més de 1.000 metres quadrats del Centre Comercial de Mira-sol. Una prova pilot que esdevindrà l'"embrió" del servei de finestreta única abans que s'instal·li definitivament a la masia de Can Rabella. 

Finalment, també s'ha destacat que al llarg de l'any passat, l'Oficina d'Atenció Empresarial (OAE) va realitzar un total de 2.629 atencions a emprenedors i empreses, el que ha suposat un increment del 45% de la seva activitat respecte a l'any anterior. També s'ha doblat l'oferta formativa municipal amb més de 30 cursos, malgrat que el volum de creació d'empreses ha caigut a la meitat, arribant a les 40 noves altes.