La Generalitat es compromet a retirar l’amiant del Vallès, una de les zones més afectades

Un mapa de Badia indica que el 90% dels edificis residencials contenen aquest material tòxic

El president de la Generalitat visitant un domicili de Badia amb amiant
El president de la Generalitat visitant un domicili de Badia amb amiant | Albert Hernàndez
M.R.
20 de juliol del 2021
Una investigació realitzada per l'empresa ACM 2020 a Badia del Vallès ha dibuixat un mapa que assenyala els 200 edificis d'ús residencial que contenent amiant. Això vol dir que és present a un 90% dels habitatges de la localitat. El material, en molts casos degradat pel pas del temps, es troba a teulades, finestres i canonades, però sobretot a les plaques d'uralita.

L'amiant és un material molt perillós que té una durabilitat d'uns 40 anys, un cop arriba a la seva vida útil i es trenca, pot despendre fibres molt tòxiques que viatgen per l'aire i són molt nocives per l'aparell respiratori si les respirem. A més, és un element cancerigen de primer nivell, fet que fa que la seva retirada sigui massa perillosa. Les úniques empreses que ho poden fer per llei són les inscrites al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), ja que garanteixen que les activitats que es realitzin amb el material siguin segures.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'Ajuntament de Badia han assistit a la presentació de l'estudi, del qual ha destacat que "és un pas importantíssim per eliminar la presència de l'amiant com a material nociu al nostre entorn i per guanyar seguretat i qualitat de vida". Aragonès ha anunciat el compromís del Govern per retirar aquest material de tota Catalunya amb l'aprovació d'un Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant i amb un projecte de llei que portaran al Parlament.

Per la seva part, l'alcaldessa, Eva Menor, ha destacat que el problema no és només de Badia, sinó també dels municipis limítrofs com Cerdanyola, Barberà i Sabadell: "Les partícules tòxiques es desplacen amb el vent i l'aire no en sap de fronteres."

L'estudi calcula que hi ha uns 17 Kilograms d'amiant-ciment per cada veí i que retirar tot el material de Badia del Vallès tindria un cost d'uns quatre milions d'euros, per això s'espera a la possible arribada dels fons europeus Next Generation, que estan previstos pel trienni 2021-2023 i una part es destinarà al sector de la construcció.

Tot i així, l'autor de la investigació i director de l'empresa ACM 2020, Lluís Mallart, proposa que es "retiri de manera immediata amb la mesura preventiva de l'encapsulat de les galeries per la part interior, abans de finals d'any". Sobre l'estudi, Amàlia Frutos, de la Comissió de l'Amiant de Badia i la representant dels veïns, ha declarat que "ens ha anat molt bé per saber com està l'amiant, però ens ha deixat més preocupats encara. Ara ja sabem que està malament i que és urgent treure'l".