Comença la restauració de la Creu de Terme amb l'objectiu de tornar-la a col·locar al seu lloc

Es farà al Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix i està previst finalitzar-la a principis de l'any vinent

Comencen els treballs de restauració de la Creu de Terme de Sant Cugat.
Comencen els treballs de restauració de la Creu de Terme de Sant Cugat. | Jordi Garcia / Local Pres
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:37h
Un mes després de l'acte vandàlic que va destrossar la Creu de Terme de Sant Cugat, situada al conjunt arquitectònic del Monestir, arrenca la seva restauració per aconseguir tornar-la aproximadament al seu estat original. En una visita aquest dilluns 19 de juliol al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), situat a Valldoreix, el coordinador especialista en Escultura en pedra, Pintura mural i Arqueologia del CRBMC, Pere Rovira, ha explicat que la voluntat es "reconstruir d'una banda la creu i de l'altre el fust" i després ajuntar les dues parts. 

El que més preocupa és la seva estabilitat i serà precisament això el que determinarà si la Creu de Terme es tornarà a col·locar al mateix lloc on era -a la llotgeta del Monestir- o no. En aquest sentit la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, s'ha mostrat prudent pel que fa als terminis però ha dit que "l'objectiu és que es torni a col·locar a l'espai del Monestir però això no ho sabrem fins que no hi hagi fets els estudis preliminars", que tot just ara comencen i estaran enllestits de cara el mes de setembre. 

La Creu -datada del segle XVI i considerat Bé Cultural d'Interès Nacional- està trencada amb diversos fragments grans, més petits i minúsculs que s'aniran col·locant però el restaurador ja ha avisat que els més petits "seran complicats de tornar encaixar en el puzzle". En concret hi ha vui fragments grans, 130 de més petits i 150 microfragments. 

Per la seva banda, la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, ha garantit la col·laboració que hi ha amb l'Ajuntament de Sant Cugat amb aquesta restauració i totes les altres i es mostra optimista perquè malgrat tot, aquest símbol santcugatenc es pugui restaurar de la millor manera. 

Pel que fa a la persona que va enfilar-se a la creu i la va destrossar, l'Ajuntament ha interposat una denúncia per danys al patrimoni a l'autor e la mà del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Un procediment que segueix el seu curs judicial però que a hores d'ara no hi ha novetats.