INCENDIS

L'ADF de Sant Cugat col·labora en l'extinció del gran incendi de Llançà: més de 320 hectàrees afectades

Les primeres investigacions apunten a una burilla mal apagada

per Irene Montagut, Barcelona | 17 de juliol de 2021 a les 10:11 |
L'incendi de l'Alt Empordà vist des del Port de la Selva | ACN
Un focus secundari d'entre 800 i 1.000 metres fora del perímetre de l'incendi de Llançà, a l'Alt Empordà, ha obert el flanc esquerre. Preventivament s'han desallotjat la primera línia de cases de les urbanitzacions més properes. La resta estan confinades, segons han informat els Bombers, que han passat una nit "molt complicada".
A partir de les 7 del matí han començat a incorporar-se escalonadament els mitjans aeris. Divendres a la nit es va obrir justament l'altre flanc, el dret, pel canvi de direcció del vent de Tramuntana. Aquesta és una zona especialment crítica de l'incendi, perquè pot afavorir que les flames s'estenguin cap a un indret amb molt terreny per córrer.


S'ha demanat ajuda a l'Estat i a França, en concret avions addicionals per fer descàrregues de gran capacitat. Divendres ja se'n van utilitzar dos. A més de la resta de mitjans aeris, hi treballen entre 80 i 90 dotacions terrestres. Des de l'ADF de Sant Cugat, també s'han desplaçat fins al lloc dels fets per col·laborar amb l'extinció del foc. El lloc crític és el flanc dret cap a Sant Pere de Rodes, tot i que l'esquerre també s'ha obert. Només es permet la mobilitat per anar a treballar en determinades circumstàncies. El Port de la Selva ha acollit 231 persones en instal·lacions de l'Ajuntament. No es preveuen més evacuacions a curt termini.

L'avís del foc es va donar quan faltaven cinc minuts per dos quarts de dues del migdia d'aquest divendres. La columna de fum es pot veure des de quilòmetres de distància. Es calcula que el foc ja ha cremat 323 hectàrees. Segons els Bombers, podria arribar a cremar-ne 2.000. La majoria de la superfície cremada pertany al Parc Natural del Cap de Creus i és de difícil accés pels Bombers. La primera hipòtesi sobre l'origen de l'incendi apunta a una burilla llançada des de la carretera al bosc que s'ha trobat al lloc d'inici.


L'incendi s'ha vist empès per la tramuntana, ha saltat el fons d'un barranc i puja en plena alineació. Ela Bombers creuen que hauria començat per la zona de la urbanització Cau del Llop i avançaria en direcció la Vall de Santa Creu.

"Demanem molt explícitament que tothom que no sigui veí d'aquests municipis no s'hi acosti", ha dit el director de Bombers, Joan Delort. Segons informa el Servei Català de Trànsit, es mantenen tallades les carreteres d'accès al Port de la Selva, la GI-612, la GI-613, la GIP-6041 i la GIV-6121. Els Bombers han demanat a Protecció Civil evacuar tres urbanitzacions, i no descarten més desallotjaments. 
 

 

Participació