Entitats veïnals reivindiquen un parc de bombers a Collserola

La protecció de la serra que consideren en “perill permanent” d’incendi i recuperar la tradició ramadera i agrícola són les principals demandes

Incendi a Collserola el passat juliol
Incendi a Collserola el passat juliol | Ajuntament de Barcelona
M.R.
15 de juliol del 2021
Els recents incendis al Parc Natural de la Serra de Collserola han provocat que diverses entitats veïnals de Sant Cugat i de Barcelona reclamin un parc de bombers propi i l'homogeneïtzació de les ordenances per a la prevenció d'incendis al Parc Natural. Consideren que la zona està en “perill permanent”, així ho recullen en el Manifest per la Prevenció d'Incendis a Collserola, que demana a les administracions impulsar la formació en prevenció a la ciutadania contigua, el compliment de la llei per protegir les espècies d’arbres i arbustos i recuperar la tradició ramadera i agrícola de la zona.

Les entitats asseguren que el canvi climàtic, la manca d’agricultura i ramaderia i un ús “desmesurat” de l’espai a peu, cotxe i bicicleta, fan que el Parc Natural de Collserola s’exposi a tenir “incendis de gran abast”. Per això volen fer que la serra sigui “més resistent” a aquestes adversitats.

Per aquest motiu, reclamen una “autoritat única” amb més recursos econòmics i humans que aprovi ordenances comunes relacionades amb la regulació de l'ús, restriccions, prohibicions i sancions als nou municipis del parc.

Després de reunir-se quatre cops per analitzar els riscos, les entitats argumenten que un incendi “afectaria directament a les 1.993.146 persones dels nou municipis”, que representa el 26,05% de la població de Catalunya, “i indirectament sobre més de la meitat de la població total de la Comunitat Autònoma”.

El manifest està signat per les associacions de veïns dels Barris de Muntanya i Sant Cugat del Vallès, la Plataforma Cívica per la defensa de Collserola, l'Associació Collserola Iniciatives, l'Associació Collserola Pagesa, el Club Muntanyenc Sant Cugat del Vallès i Social Forest.