«Els joves estan fent el que els deixen fer i ingressen amb pneumònies bilaterals»

Parlem amb el director assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa, el Dr. Jaume Boadas, que augura que "l'onada durarà tot l'estiu perquè estem en fase de creixement i no sabem el sostre que tindrà"

Director assistencial del CST, el Dr. Jaume Boadas
Director assistencial del CST, el Dr. Jaume Boadas | Cedida
15 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:09h
La cinquena onada de la pandèmia està fent estralls. Cada dia es detecten milers de contagis i els hospitals sumen nous ingressos. És el cas de l'Hospital de Terrassa, del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) que l'última setmana ha experimentat un increment notable i exponencial de les persones que necessiten ser hospitalitzades. Segons dades del Departament de Salut, actualment Sant Cugat té un risc de rebrot de 1.673 punts i una velocitat de contagi de l'1,14.

L'arribada de l'estiu i les altes temperatures no ha servit perquè la nova variant Delta -més contagiosa- hagi penetrat, sobretot, en la població jove que encara no ha rebut el vaccí. NacióSantCugat ha parlat amb el director assistencial del CST, el Dr. Jaume Boadas per analitzar la situació i conèixer com s'està vivint des de l'interior dels hospitals. "Estem molt tensionats" ha explicat el doctor qui demana mesures més restrictives per "frenar la interacció social".

- S'han duplicat els ingressos amb una setmana, en quina situació es troba l'hospital de Terrassa en aquests moments?

- Efectivament hi ha hagut una pujada d'ingressos en les dues últimes setmanes però sobretot en l'última. Aquest dimecres 14 de juliol tenim 49 ingressats, cinc dels quals a l'UCI. L'últim, que va arribar ahir a l'hospital i avui ha entrat a la Unitat de Cures Intensives és un noi de 18 anys, la persona més jove que hem ingressat fins al moment a la sala de crítics.

- Quin és el perfil de les persones ingressades?

- És gent sense patologies prèvies i molt més jove que en altres onades. Majoritàriament de 20 a 50 anys. Amb les dades a la mà l'increment és molt notable: fa dues setmanes teníem un, dos o tres ingressos al dia. Dimarts i dimecres passat van ser cinc ingressats, dijous ja van ser sis, divendres se'n van comptabilitzar quatre, dissabte la xifra va tornar a pujar a sis, diumenge vam fer el pic amb onze, i dilluns i dimarts han ingressat set i vuit persones, respectivament.

- Quina lectura fan d'aquestes xifres?

- Que hi ha molt virus circulant i per això es detecten tants positius. Els que ingressen ho fan amb pneumònia i a hores d'ara ja hem hagut d'obrir una unitat i mitja d'hospitalització per Covid-19 que no estaven previstes aquest estiu. I ens estem plantejant obrir les dues senceres. Estem molt preocupats per l'increment de la demanda perquè la patologia no-covid també s'ha d'atendre.

- Quin paper juga la vacunació en els malalts de la cinquena onada?

- És veritat que la majoria dels ingressats -el 50%- és gent que no ha estat vacunada, per tant la vacunació està funcionant. Però al voltant del 30% és gent amb una dosi que necessita ingrés hospitalari i tenim alguna persona ingressada de més de 60 anys amb la pauta completa que ha vingut a l'hospital per una altra cosa i en fer-li el test de control, ha donat positiu. No obstant això, a l'UCI no tenim ningú amb dues dosis.

- Quants dies de mitjana estan les persones ingressades?

- A diferència d'altres onades, actualment donem les altes després de set o nou dies ingressats i cal dir que la mortalitat també ha baixat.

"La previsió és que aquesta onada durarà tot l'estiu, estem en fase de creixement i no sabem el sostre que tindrà"

- El col·lapse dels CAP a finals de juny ja ha arribat als hospitals, quina previsió tenen?

- És veritat que ha arribat en ple període de vacances, però pensem que la pandèmia és una cursa de fons i és bo que respectem el descans del personal. No obstant això, a les vacances s'hi sumen els professionals que tot i estar vacunats estan donant positiu. Tenen símptomes lleus i s'han contagiat fora de l'àmbit laboral, però és una xifra que cada dia és superior al dia anterior.

- Com s'ha hagut de reorganitzar l'assistència al CST per l'increment de casos?

- La situació actual recorda molt a la dinàmica de la primera onada perquè està anant tot molt ràpid. Amb dues setmanes ha pujat tot i en el nostre cas ens hem de reorganitzar cada dia, com havíem fet a la primera onada. Estem molt tensionats i avui dia ja estem reorganitzant l'activitat assistencial d'intervencions quirúrgiques ajornables. Els quiròfans funcionen amb normalitat, però intentem prioritzar les intervencions que no requereixin llits d'hospital.
 

Hospital de Terrassa Foto: Georgina Albreda


- El TSJC ha validat les noves restriccions del Govern, per reduir els contagis, creu que arriben tard?

- La nostra impressió és que seran insuficients perquè van darrere del virus. Ara et parlo des del punt de vista personal, jo tornaria a posar la mascareta obligatòria a tot arreu. És una mesura que no afecta l'economia. També caldria restringir més el contacte social i complir amb les mesures de prevenció.

- Què li sembla l'aplicació del toc de queda a les zones amb més incidència; és suficient?

- El toc de queda ajudarà, però el més important són aplicar mesures restrictives que ajudin a reduir els contactes socials.

- Parlava d'un increment de casos que li recorden a la primera onada, no s'esperaven que amb el relaxament de les mesures pogués passar?

- Les causes s'hauran d'analitzar amb cura perquè ens ha sorprès. Ens pensàvem que el bon temps i la vacunació ajudaria. Si ho recordem, l'estiu passat no vam tenir un brot com el d'aquest any, però hi havia més restriccions. Segurament aquesta nova variant Delta hi té molt a veure però creiem que és una causa multifactorial.

- Amb quina previsió treballen?

- La previsió és que aquesta onada durarà tot l'estiu, estem en fase de creixement i no sabem el sostre que tindrà. És per això que cada dia ens anem adaptant i corregint el pla de contingència. És una cursa de llarg termini i qui ho està patint més és l'atenció primària o les urgències. Els professionals responen però hi ha un moment en el qual necessites descansar.

- Per tant, estem davant d'una situació extraordinària.

- Ens preocupa molt que la gent jove es posi malalta perquè estan fent el que els deixen fer i ingressen amb pneumònies bilaterals. Si mirem el Vallès Occidental, que és la nostra zona, no teníem nivells tan alts d'incidència des de la primera onada, quan recordo que no hi havia proves diagnòstiques. Amb dades d'aquest dimecres a Catalunya ja hi ha 237 persones a les UCI.