Sant Cugat protegirà l'entorn del Monestir per evitar més actes vandàlics contra el patrimoni local

L'altra moció presentada per JxSTC i també institucional vol reconèixer la figura del dissenyador gràfic florestà Josep Pla-Narbona

Monestir de Sant Cugat del Vallès
Monestir de Sant Cugat del Vallès | Ajuntament de Sant Cugat
M.R.
13 de juliol del 2021
Junts per Sant Cugat presentarà dues mocions durant el ple municipal d'aquest mes de juliol que se celebrarà el proper dilluns. Ambdues propostes seran institucionals en rebre el suport de la resta de forces del plenari.

Després de les greus destrosses que va patir la Creu de Terme farà tres setmanes, JxSTC proposa no només la protecció de la creu, sinó també del conjunt escultòric del Monestir, que també va despertar un matí amb diverses pintades contra Espanya l'estiu passat. El Monestir de Sant Cugat, construït entre els segles IX i XIV, és un Bé Cultura d'Interès Nacional (BCIN) des del 1931.

El regidor Josep Maria Vallès ha reconegut que "protegir el conjunt del monestir al 100% és impossible', però la intenció de la moció és que la Comissió Gestora del Reial Monestir de Sant Cugat, integrada per representants de l'Ajuntament, la Generalitat, Catalunya, la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, el Bisbat de Terrassa, la Diputació de Barcelona, la UAB i el Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat, realitzi un estudi per a valorar diferents mesures de seguretat per a la preservació del monestir.

Per altra banda, la segona moció va encaminada al reconeixement pòstum de la ciutat a l'artista gràfic Josep Pla-Narbona, nascut a Barcelona i posteriorment instal·lat a Sant Cugat on tenia el seu estudi des de 1991. Pla-Narbona, que va morir l'any passat, ha rebut diversos reconeixements per la seva trajectòria professional. El primer va ser el desembre passat al seu barri natal de la Floresta, a petició de la Comissió de Patrimoni, Memòria i Història del Consell de Barri de la Floresta. El segon es va dur a terme el maig, a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), amb més d'un centenar d'assistents.

La moció de Junts presentada pel regidor Albert Salarich, proposa que l'Ajuntament acordi amb la família els actes o accions adients pel reconeixement institucional de la figura i trajectòria professional de l'artista de Sant Cugat. En aquest sentit, ha destacat que pels grafistes, Pla-Narbona va ser "un mestre de mestres".

Josep Pla-Narbona va ser un artista amb una dimensió internacional, va ser el primer membre de l'Estat en l'Associació Internacional de Dissenyadors (Alliance Graphique International), de la qual va ser el primer president de la secció hispànica fins al 2009. A més, té obra present al MOMA (Museum d'Art Modern de Nova York) des de 1972. Com a grafista, ha col·laborat en prestigioses revistes internacionals de primer ordre com Graphis, Print i la revista japonesa IDEA.

Durant la seva carrera artística ha rebut nombrosos premis i guardons, nacionals i internacionals, tant de disseny com de grafisme. Destaquen el Certificat d'Excel·lència de l'American Institute of Graphic Arts (AIGA) Cover, rebut el 1970, el Premi Il·lustrad'Or, concedit l'any 2011 per l'Associació de Professionals Il·lustradors de Catalunya (APIC) o Premi Nacional de Disseny, atorgat el 2004 pel Ministeri d'Indústria i la Fundació BCD. El 2019, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.