El Monestir de Sant Cugat lluirà nous vitralls als finestrals gòtics

La instal·lació s'allargarà aproximadament dues setmanes i té un cost de 50.500 euros

Una professional col·locant els nous vitralls
Una professional col·locant els nous vitralls | Aj. Sant Cugat/ Localpres
S.B.
12 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:36h

El Monestir de Sant Cugat lluirà nous vitralls als finestrals gòtics de la façana sud de l'església. Aquesta acció posarà fi al procés de restauració del conjunt de la paret datada del segle XIII que presentava un aspecte inacabat a causa de la manca de vitralls i de la visió directa de construccions barroques de l'interior.

Els tres finestrals en qüestió són grans obertures verticals, coronades amb formes trilobulades i quadrifolis típics de la traceria gòtica, i no se’n conserven ni es té cap dada sobre els vitralls originals. Al segle XVIII es van construir unes capelles barroques dins la nau adjacent a aquest mur i els finestrals van quedar pràcticament cegats per les parets de maó de les noves capelles.

Des de Museus de Sant Cugat consideren que possiblement va ser en aquest moment que es van perdre els vitralls gòtics originals, si encara en restaven. Aquesta transformació, que s’emmarca en la nova espiritualitat del moment, va modificar l’ambient de llum i color dins l’església, que es feia més limitada i tamisada mentre que alhora modificava el sentit dels antics finestrals i dels vitralls que s’hi poguessin instal·lar en el futur.

Per tal de mantenir l'estil, els nous vitralls es basen en la tècnica clàssica, d'arrel gòtica, del vitrall de llosetes diaprades (peces romboïdals de vidre bufat i emplomades), amb dues solucions segons l’emplaçament dins el finestral: a les llancetes (obertures verticals) llosetes romboïdals, incolores, amb textura que matisa la transparència. Això permet mantenir les parets de les capelles barroques en segon terme, i alhora visualitzar-les per facilitar la lectura del monument. Mentre que a les traceries (part superior de les llancetes, quadrifolis) es posaran peces que trenquen la geometria rígida del rombe, i reben dos tons de color -blau i vermell- inspirats en la vitralleria característica del gòtic.

Amb aquesta proposta els vitralls queden integrats en la imatge sòbria i elegant del Monestir seguint tècniques d'arrel medieval i amb un toc de color amb formalització contemporània. 

La restauració, que té un cost de 50.500 euros, s'ha impulsat des de la Comissió Gestora i compta amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Cugat. Cal recordar que el Monestir és un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Properament, s’iniciaran noves obres amb la restauració del tram de llevant de les muralles del monestir i la restauració de la part aèria del cimbori i les cobertes de la nau nord de l’església.