«Vull saber si sóc asimptomàtic»: Sant Cugat testa els joves

Es fa aquest dimarts 13 i dimecres 14 de 9 a 21 h al PAV3 de la Rambla del Celler

El PAV3 de Sant Cugat acull cribratges als joves dels 18 als 20 anys.
El PAV3 de Sant Cugat acull cribratges als joves dels 18 als 20 anys. | Jordi Garcia / Local Pres
13 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:57h
El cribratge massiu que s'està fent als joves de Sant Cugat s'ha ampliat des d'aquesta mateixa tarda de dimarts a les persones nascudes entre el 1997 i el 2006. Així doncs, les persones d'entre 15 i 24 anys ja es podran fer la PCR per detectar asimptomàtics. La població diana es triplica i passa de les 3.000 persones joves inicials a unes 9.000. En el cas dels menors d’edat es recorda que han d’anar acompanyats per una persona adulta en la realització de la prova. 

Per l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, "per aprofitar els recursos del departament de Salut al màxim i davant la baixa participació d’aquesta franja d’edat he proposat ampliar la població diana per ser el màxim d’efectius en la detecció dels positius". 

"Vull saber si sóc asimptomàtic"
A quarts de nou del matí els joves més matiners esperaven al passatge Baró de Coubertain de Sant Cugat per fer-se una PCR. Cridats pel cribratge massiu que Salut fa avui i demà a la ciutat, principalment els joves volen sortir de dubtes i saber si són o no asimptomàtics. És el cas del Víctor Martínez, de 18 anys que s'ha fet la PCR perquè dos companys del curs de monitors han donat positiu. "Quan vaig veure que era per joves del 2001, 2002 i 2003 vaig pensar: fantàstic!". 

El cribratge ha començat amb una hora de retard per qüestions de logística però finalment a les 10 h s'han obert les portes del PAV3 de la Rambla del Celler per atendre els primers joves. A l'entrada membres de Protecció Civil demanen que es posin gel hidroalcohòlic i una mascareta quirúgica a sobre de la que ja porten. Tot seguit personal administratiu de l'Hospital General de Catalunya (HGC) demana als nois i noies la targeta sanitària i el DNI per identificar-los i després passen a la zona on es fan les automostres. Cal recordar que les PCR són gratuïtes i que es fan de 9 a 21 hores. La infermera de l'HGC i coordinadora del dispositiu a Sant Cugat, Marian Ramos, ha explicat que "l'objectiu és detectar casos asimptomàtics" i que els resultats de l'automostra els rebran en 24 hores. 

Els infermers expliquen el procediment a seguir mentre els joves es fan la PCR. L'Adelaida té 19 anys i en sortir de fer-se el test explica que s'ha vingut a fer la prova "perquè ara a Sant Cugat hi ha molts casos i vull saber si tinc el virus per no contagiar a la meva família". Com ella altres joves han valorat positivament l'experiència de l'automostra: "ens han explicat com fer-la i ha anat bé".