El 5% del jovent de Sant Cugat s'ha infectat en els últims deu dies

Els joves són el col·lectiu més afectat de la ciutat

L'evolució és crítica a arreu del país
L'evolució és crítica a arreu del país | Juanma Peláez
07 de juliol del 2021
Actualitzat el 08 de juliol a la 13:03h

Les gràfiques es queden petites. Els indicadors de la Covid-19 continuen desbocats i no s'albira cap fre en un horitzó immediat. Amb les dades del Departament de Salut a la ma, fa 15 dies el risc de rebrot se situava en 80 punts mentre que, a dia d'avui, la xifra s'ha disparat exponencialment fins a arribar als 2.603 punts. Per poder comparar l'expansió, fa tan sols 48 hores estava en 2.088 punts.

Per la seva banda, l'indicador epidemiològic del risc de transmissió també va disparat i s'ubica en 3,2 -és a dir, cada santcugatenc infectat en contagia tres més (cal recordar que aquest índex s'ha de situar per sota d'1 per controlar l'evolució de la pandèmia). I tot això, amb un ritme accelerat de vacunació injectant-ne prop de 600 dosis al dia.
 

Gràfic de l'evolució del risc de rebrot a Sant Cugat des de l'inici de la pandèmia Foto: Departament de Salut


Tal com va explicar la directora del CAP Sant Cugat en una entrevista a NacióSantCugat, la ciutat està registrant més de 100 casos diaris i el sistema sanitari públic està pagant les conseqüències estant contra les cordes. Segons la doctora Raquel Hernández, el perfil dels nous contagis són en la seva immensa majoria joves d'entre 15 i 26 anys que, degut a una sèrie de motius de diversa índole, han experimentat una major transmissió. 

En tan sols 10 dies, la ciutat ha registrat 842 casos positius. Tenint en compte les dades de l'IDESCAT que registra un total de 16.651 santcugatencs entre la franja d'edat de 15 a 30 anys; estaríem parlant que prop d'un 5% del jovent del municipi s'ha infectat en menys de dues setmanes.

Sant Cugat, la ciutat amb més casos de Covid de l'Estat
En aquest sentit, Sant Cugat del Vallès és la ciutat de l'estat espanyol que està registrant més incidència per la Covid en els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants, apropant-se als 1.000 nous casos positius diagnositcats en tan sols dues setmanes. La segueixen Barcelona (739), Zamora (708), León (683), i Santa Cruz de Tenerife (626).

Malgrat tot, aquesta tendència a l'alça de contagis no és exclusiva de Sant Cugat -la sisena ciutat catalana amb el risc de rebrot més alt- sinó que s'està repetint arreu del país. La situació és crítica i des de la Generalitat ja s'està deliberant recuperar algunes de les restriccions vistes setmanes enrere.