TRIBUNALS

Felip VI podria fer-se un lloc a l'Ajuntament de Sant Cugat

El Tribunal Suprem considera que el reglament estatal que regula la presència de la imatge del monarca té rang superior al reglament municipal

per S.B., Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 6 de juliol de 2021 a les 17:27 |
Felip VI presidint la Pasqua Militar 2020. | Europa Press
El Tribunal Suprem ha fet públic, aquest dimarts 6 de juny,  la sentència que obliga l'Ajuntament de Barcelona a restituir la imatge de Felip VI a la sala de plens. Així doncs, la sentència posa fi a una polèmica que ha durat sis anys, després que el 2015 el govern municipal retirés el bust de Joan Carles I i que afecta la resta de consistoris d'arreu de l'estat. 

Inicialment un jutjat de Barcelona va sentenciar que l'Ajuntament havia de col·locar una efígie del rei en un lloc "preferent i d'honor", a instàncies d'un recurs presentat per la delegació del govern espanyol a Catalunya. El consistori va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va ser desestimat.


L'administració local va arribar fins al Suprem amb l'argument que el reglament municipal podia estipular quins símbols havien de tenir espai a la sala de plens. Ara l'alt tribunal ha comunicat que la presència de la imatge del rei a un lloc "preferent" de la sala on se celebren els plens està regulada per un decret llei de rang superior a qualsevol reglament municipal. Per tant, és d'aplicació a tots els consistoris independentment de la voluntat que expressi el ple de cada municipi.

Sant Cugat del Vallès, on tampoc hi figura la imatge del monarca, també podria veure's afectat per aquesta sentència. Des de la secció local del Partit Popular -que actualment no té representació a una sala de plens amb majoria independentista- exigeixen "complir la llei" amb la col·locació del retrat del Rei de forma immediata. 

  A la seva resolució els magistrats afegeixen que el Reglament estatal no limita l'àmbit competencial de l'Ajuntament de Barcelona ni la seva "potestat d'autogovern per a la gestió dels interessos" que representen, i en canvi l'article del Reglament municipal que va ser anul·lat sí que suposava "un incompliment" de la norma general que s'aplica a tots els consistoris.

 

Participació