«El perfil dels nous contagiats són joves no vacunats d'entre 15 i 26 anys»

La Dra. Raquel Hernández, directora del CAP Sant Cugat, valora la nova onada que està patint la ciutat

Directora del CAP Sant Cugat, la Dra. Raquel Hernández
Directora del CAP Sant Cugat, la Dra. Raquel Hernández | Roger Navarro
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 16:58h

"Els Centres d'Atenció Primària de Sant Cugat estan molt estressats davant la nova onada de contagis". La directora del CAP Sant Cugat, la Dra. Raquel Hernández, confirma l'augment de visites durant els darrers dies per simptomatologia Covid en correlació amb les últimes dades alarmants que està experimentant la ciutat. A dia d'avui, el municipi ja compta amb un risc de rebrot superior als 2.400 punts -fa només 15 dies estava a 88 punts- i un risc de transmissió de 3,5.

En declaracions a NacióSantCugat, Hernández reconeix que estan observant "molta positivitat" en les proves de diagnosi registrant prop d'un centenar de nous casos diaris. La doctora exposa que el perfil dels nous infectats són en la immensa majoria persones joves d'entre 15 i 26 anys que encara no han rebut la vacuna amb símptomes lleus "similars als d'un refredat". No obstant això, remarca que malgrat l'alta xifra de contagis, tan sols s'han produït tres ingressos hospitalaris per pneumònia; un fet que denota que la població més vulnerable a la pandèmia ja està immunitzada gràcies a la vacuna. 

Confessa que el sistema sanitari local està contra les cordes i per afavorir una millor gestió davant les llargues cues que s'estan observant els darrers dies, s'han establert cites en horaris definits per evitar aglomeracions i visites àgils de cinc minuts -amb excepció de casos més greus- amb la voluntat de garantir cert flux de rapidesa i atendre al màxim de gent possible. 

La variant Delta trepitja amb força Sant Cugat
Pel que fa a les raons del recent increment exponencial de contagis, Hernández ho atribueix principalment a la nova variant Delta de la Covid que ja s'està diagnosticant des de fa dies a la regió Metropolitana de Barcelona i que manifesta una forta presència a Sant Cugat. Els experts atribueixen a aquesta variant una major transmissió del virus i, per tant, més propensa al contagi. A més, també apunta com a motius acceleradors la Selectivitat, els viatges de fi de curs o la celebració de la Festa Major. Un increment que, malgrat que Sant Cugat encapçali el rànquing, també s'està veient com a la resta de ciutats catalanes s'està seguint de prop la mateixa tendència amb únicament uns dies de retard. 

Davant d'aquestes dades preocupants, la directora del CAP demana a la població "prudència i responsabilitat". Considera essencial que la gent que noti possibles símptomes atribuïts a la Covid aposti per l'autoaïllament i sol·liciti una visita al metge per confirmar o descartar sospites. En cas de donar positiu, recalca la importància de complir els 10 dies de quarantena i, en cas de continuar trobant-se malament passat aquest període, allargar el confinament. En el mateix sentit, apunta a la necessitat de continuar utilitzant la mascareta tant en interiors com en exteriors, respectar les distàncies de seguretat i cuidar una constant neteja de mans.