Sant Cugat registra el màxim històric de risc de rebrot superant els 2.000 punts

Les dades continuen incrementant dia rere dia de forma exponencial

Carrers del centre de Sant Cugat.
Carrers del centre de Sant Cugat. | Sergi Baixas
05 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:49h
Sense fre. Els indicadors de la Covid-19 a Sant Cugat continuen desbocats i mantenen un creixement exponencial sense aturador. Segons dades del Departament de Salut, fa 15 dies, el risc de rebrot se situava en 80 punts i, a dia d'avui, la xifra s'enfila fins als 2.088 punts. Per la seva banda, el risc de transmissió s'ubica en 3,60 (cal recordar que aquest indicador s'ha de situar per sota d'1 per controlar l'evolució de la pandèmia).
 
 

Gràfic de l'evolució del risc de rebrot a Sant Cugat des de l'inici de la pandèmia Foto: Departament de Salut


Els últims dies, la ciutat està registrant prop d'un centenar de nous positius diaris malgrat que aquesta preocupant dada no s'està traslladant en un augment d'ingressos hospitalaris que a dia 4 de juliol és d'una persona. Això és degut a que la majoria d'afectats són joves a qui el virus de forma general els afecta amb menor gravetat. Tot i això, cada dia s'està vacunant prop de 1.500 santcugatencs almenys d'una de les dues dosis.

Per entendre els motius d'aquest augment de contagis es pot apuntar a l'impacte d'un còctel explosiu d'esdeveniments independents i sense relació: un municipi amb un elevat percentatge de població jove; l'arribada de la variant Delta amb més risc de propagació; la selectivitat i viatges de fi de curs dels estudiants; la reobertura de l'oci nocturn (21 de juny); la revetlla de Sant Joan (23-24 de juny); el transcurs de la Festa Major (del 25 al 29 de juny); i l'alliberament de l'obligatorietat de la mascareta en espais exteriors on es puguin garantir les distàncies de seguretat (26 de juny).

Aquesta tendència a l'alça també s'està observant a la resta del país malgrat que Sant Cugat és una de les ciutats que encapçala el rànquing només pel darrere de Sant Just Desvern (2.224), Sitges (3.596) i Vilassar de Mar (4.121).

"La pandèmia no ha acabat"
"A la Generalitat li preocupa el relaxament que ha adquirit la ciutadania. La pandèmia no ha desaparegut". Amb aquestes paraules, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha incidit amb la importància de mantenir les mesures antiCovid per aturar el creixent nombre de contagis que s'està observant al municipi dia rere dia. "Cal continuar respectant les distàncies, rentar-se les mans, portar mascareta a l'aire lliure... Hi ha persones que confien en que la primera dosi t'immunitza del tot i això no és així", ha recordat la republicana. 

Aristoy reconeix que els contagis estan augmentant però apunta que l'afectació no té un impacte directe en el nombre d'hospitalitzacions que no ha experimentat cap canvi, sinó que inclús continua caient. Un fet que atribueix a que els nous casos s'estan donant en persones joves a qui la pandèmia els afecta amb menys força que a les franges d'edat més grans. No obstant això, ha demanat no estigmatitzar un col·lectiu de la població que encara no ha tingut l'opció a vacunar-se i ha insistit en la crida a la gent a complir l'aïllament en cas de tenir simptomatologia Covid. 

Per ara, la regidora assegura que no s'està contemplant recular amb cap de les mesures i confia que el bon temps faci recular els indicadors epidemiològics. Això sí, lamenta que la ciutat estigui experimentant aquest repunt justament a principis d'estiu quan el sector sanitari, molt pressionat durant els darrers mesos, "començava a agafar una mica d'aire".