mobilitat

Sant Cugat tindrà un servei de repartiment de mercaderies en bicicleta

El projecte forma part d'una subvenció de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que s'estendrà a cinc municipis més de la zona

per A.M, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 2 de juliol de 2021 a les 17:00 |
Tricicle de càrrega de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. | Arxiu
Sant Cugat és un dels sis municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que tindrà un servei de repartiment de mercaderies en bicicleta. Així, la ciutat tindrà un centre de ciclologística amb la voluntat de potenciar una distribució de mercaderies d’últim quilòmetre en modes sostenibles, com per exemple en bicicleta i tricicles de càrrega. 

Els altres municipis on s'instal·laran aquests centres són Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet. El projecte es farà gràcies a la primera subvenció -de 509.0000 euros- que l’AMB va treure la tardor del 2020 i a la qual els municipis han optat per concurrència competitiva. 


El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, assegura que "la distribució urbana de mercaderies no pot quedar fora de la transformació que està tenint la mobilitat". Per ell, el sector de la logística n’és una de les peces clau i "entre tots hem d’aconseguir fer-la més sostenible". 

Des de l’AMB s’explica que diferents estudis europeus mostren que el 25% de tots els lliuraments de mercaderies en ciutats i el 50% de tots els lliuraments de mercaderies lleugeres es podrien fer en bicicletes i tricicles de càrrega. El transport urbà de mercaderies representa el 20% del trànsit de les ciutats, el 30% de l'ocupació dels carrers i fins al 40% de les emissions. 


D'aquesta manera, la substitució de vehicles de motor per bicicletes i tricicles de càrrega a l'hora de repartir determinades mercaderies contribueix a avançar cap a una mobilitat més sostenible i redueix la congestió als nuclis urbans, així com la contaminació atmosfèrica i acústica. 


Els projectes concrets, per a cada municipi metropolità, són els següents:

Sant Cugat del Vallès: l’Ajuntament preveu oferir serveis de paqueteria i comerç local a través d’un operador d’economia social o provinent de la inclusió social, com a política complementària a la ZBE Sant Cugat. Inicialment, amb quatre tricicles de càrrega. Pel que fa la microplataforma d’operacions, es preveu instal·lar-la al pati d’una nau de l’avinguda Ragull, 69, al polígon industrial de Can Magí. Actualment, aquesta nau serveix de magatzem per a la brigada municipal, però en el futur podria esdevenir un espai compartit. Està prop de la ronda nord de Sant Cugat del Vallès i és molt accessible per a furgonetes i camions.

Cerdanyola del Vallès: l’Ajuntament ha proposat l'establiment d'un servei integrat de repartiment a domicili de tots els productes comercialitzables al municipi, amb una flota de sis tricicles elèctrics per fer el repartiment (dos dels quals refrigerats) i la creació d’una base logística. La ubicació de la base encara s’ha de definir, però es preveu que inclogui un pàrquing amb punt de càrrega per als vehicles, un taller de posada a punt i un magatzem de material addicional per al repartiment i el repartidor. En una segona fase, es podria integrar aquest servei amb el punt de venda en línia de comerç local (conegut com a market place). 

Cornellà de Llobregat: per potenciar el comerç local i de proximitat, l’Ajuntament preveu un servei gratuït de repartiment de petita paqueteria a domicili sostenible amb personal en situació d’atur. L’equip del nou servei municipal estarà integrat, d’entrada, per quatre persones: tres repartidors i un administratiu, per atendre i gestionar les comandes. La previsió inicial es començar amb quatre tricicles de càrrega. En una segona fase, el servei s’ampliarà als diferents operadors que necessitin accedir a les zones de baixes emissions de la ciutat. El local escollit com a centre operatiu és una planta baixa situada a l’avinguda Línia Elèctrica 23-25, entre els barris de Gavarra i Sant Ildefons. 

Esplugues de Llobregat: per potenciar el comerç local, l’Ajuntament pretén crear una plataforma de ciclologística en dues fases. En la primera fase, preveu l’operació de serveis porta a porta, centrada en la distribució dels mercats municipals a particulars, amb tres vehicles i a través d’Asproseat-PROA, una fundació formada per entitats socials. Una vegada consolidat aquest servei, preveu una segona fase, amb dues microplataformes instal·lades als mercats municipals d’Esplugues (Mercat de Can Vidalet i Mercat de La Plana) i un servei de distribució d’últim quilòmetre en col·laboració amb operadors logístics convencionals. 

Sant Joan Despí: l’Ajuntament preveu l’adquisició de dos tricicles elèctrics de càrrega, per als quals s'està estudiant la viabilitat de diferents usos, com ara portar missatgeria dels serveis municipals o transportar aliments i menjars preparats. Aquesta darrera funció passaria per transformar l’actual servei de repartiment de menjars a domicili per a la gent gran o el servei dels mercats municipals per portar la compra a domicili, especialment a persones amb poca mobilitat.  Altres possibles serveis que podrien oferir: préstec interbibliotecari, servei de brigada i servei de ciclominideixalleria mòbil. A banda, el projecte inclouria un espai estil hub per a estacionament, adequat per a la recàrrega i per a petites reparacions: inflar rodes, ajustar frens, etc. 

Santa Coloma de Gramenet: l’Ajuntament preveu adquirir entre tres i  cinc vehicles i ubicar el centre de ciclologística a les proximitats del parc metropolità de Can Zam. L’objectiu és que l’operador del servei provingui de l’economia social o d’un centre d’inclusió sociolaboral. 

 

Participació