L'Ajuntament mou fitxa per preservar el Cata: «Farem tot el possible per recuperar el bar»

Per la seva banda, la voluntat dels propietaris del local és construir un nou bloc de pisos i treure-hi més rèdit econòmic a l'espai

El Catalunya de Sant Cugat, és el bar més antic de la ciutat i data del 1936
El Catalunya de Sant Cugat, és el bar més antic de la ciutat i data del 1936 | Sergi Baixas
01 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:28h

L'Ajuntament de Sant Cugat mou fitxa per protegir el mític Bar Catalunya -el més antic de la ciutat- que va abaixar la persiana a principis del mes de març. Tot va començar quan fa un any, la propietària va tramitar unes sol·licituds de llicències per obra nova i enderroc per a construir una edificació plurifamiliar entre mitgeres i treure més rèdit econòmic a l'espai amb un "alt valor patrimonial". En aquell moment, van saltar les alarmes a la ciutat i el consistori va optar per suspendre les llicències i obrir un projecte d'adequació del planejament; tot això, sense l'acord dels tenidors. 

Finalment, l'aprovació de la modificació puntual de PGM per preservar integralment els valors patrimonials, culturals i històrics de l'emblemàtic comerç (1936) i de l'edifici que l'acull prevista pel ple extraordinari d'avui s'ha acabat retirant i posposant fins al proper ple per donar marge en la cerca de consens amb la propietat.

En aquesta modificació es contempla: la protecció integral de l'immoble racionalista més enllà de la façana - interiors de la planta baixa i pis de dalt- i es prohibeix la seva transformació; la protecció de l'edifici adjacent que data del 1885 i que "s'adscriu a l'arquitectura de la vila de Sant Cugat en el context de l'economia vinícola"; i el trasllat de l'edificabilitat a la resta de la finca -en concret a una part interior coberta- per fer compatible i mantenir els drets d'edificació dels propietaris. 

Batalla judicial oberta
Després de l'aprovació inicial s'obrirà un període d'al·legacions que s'allargarà un mes abans de portar-ho a aprovació provisional al ple municipal. L'objectiu del govern és mostrar la "bondat de la proposta" als propietaris i arribar a un consens. Cal recordar que en el moment de la suspensió de les llicències, aquests van presentar un recurs contenciós-administratiu que encara resta pendent de resolució. 

Durant la roda de premsa, la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha subratllat que la voluntat política és "recuperar" l'activitat de cafè/bar del mític emplaçament i que faran "tot el possible" per aconseguir-ho i tornar-lo a "dotar de vida". 

No obstant això, les administracions no tenen competències per decidir quina activitat s'hi pot fer a l'interior del local, així doncs, mentre es mantinguin certs elements ja protegits com la barra del bar, les neveres o racons de les parets, en un futur s'hi podria dur a terme qualsevol activitat econòmica a decisió exclusiva de la propietària, sigui un nou bar, una botiga de roba o, inclús, un fast-food