Punt final a la Festa Major de les emocions

Sant Cugat ha celebrat cinc dies de festa amb restriccions però amb una valoració molt positiva per part del govern

Castell de Focs de la Festa Major de Sant Cugat.
Castell de Focs de la Festa Major de Sant Cugat. | Lali Puig / Aj. Sant Cugat
30 de juny del 2021
Actualitzat el 13 de juny del 2023 a la 13:32h
Punt final a la Festa Major del retrobament de Sant Cugat. El doble castell de focs ha posat fi a cinc dies d'activitats amb reserva d'entrades i aforaments limitats que han fet de la Festa Major 2021 la festa "de les emocions" tal com ha dit l'alcaldessa, Mireia Ingla, aquest mateix dimarts després del ball del Paga-li Joan. 

"Ha estat una festa que ha costat molt d'organitzar perquè cada setmana anaven canviant les restriccions de la pandèmia". Però Ingla ha fet una valoració positiva "estem molt contents, la gent tenia ganes de Festa Major". L'alcaldessa també ha puntualitzat que els nous espais on s'han celebrat activitats "han vingut per quedar-se". 

Moments inoblidables i altres que alguns potser voldrien esborrar. Sant Cugat és una de les ciutats on el risc de rebrot i els contagis per Covid-19 han augmentat més les últimes setmanes. Segons les últimes dades disponibles -fins al 24 de juny- la ciutat és una de les més perjudicades de Catalunya a l'espera de veure l'efecte que tindrà la revetlla de Sant Joan i la Festa Major amb concerts on, en alguns casos, la distància i les mascaretes han brillat per la seva absència. 

Precisament, amb l'aixecament de la restricció de portar mascareta a l'exterior a l'equador de la Festa Major, l'alcaldessa, Mireia Ingla, va demanar a la ciutadania que el seu ús era imprescindible a totes les activitats. De fet, ha insistit que el missatge es va fer perquè les aglomeracions "continuen sent la causa principal del contagi". "Ens hagués agradat que tothom portés la mascareta" però des de l'Ajuntament han insistit que abans de cada concert s'ha recordat l'ús obligatori. "Hem pres les decisions correctes en cada moment en l’organització de la Festa per complir amb les instruccions del Procicat". No obstant això, en alguns concerts s'ha pogut veure gent sense mascareta i sense complir amb la distància de seguretat. 

35.000 santcugatencs assisteixen als actes
Segons dades de l'Ajuntament, més de 35.000 santcugatencs han assistit als diferents actes de la programació. Pel que fa a les propostes seguides al canal YouTube de l’Ajuntament han tingut 1.300 visualitzacions. També ha inclòs novetats com la incorporació en el programa dels actes del Dia de l’Orgull LGTBI+ i l’estrena de nous espais com la Sala Clavé de La Unió, els Jardins del Vallès, la plaça de Victòria dels Àngels i l’escola Joan Maragall. Tots els actes, amb un pressupost de 472.850 euros. 

Per la seva banda, la tintenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha expressat: "celebrem la bona acollida que han tingut els punts liles i les parelles d’intervenció comunitària, i de la gent que s’hi ha apropat a les parades". En aquest sentit, l'Ajuntament no té constància de cap agressió sexual durant la Festa Major. "Són passos per fer una festa més segura on tothom se senti còmode i per prevenir tot tipus d’agressions i violències", ha afegit Gibert. 

Preguntada per la paritat en els concerts, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha explicat que tot i que els grups més coneguts han estat grups majoritàriament d'homes, n'hi ha hagut molts d'altres només de dones o amb molta presència. "No podem oblidar que la Festa Major no només la fem des de l'Ajuntament si no també des de les entitats i per tant volem llançar aquest guant d'ajudar-les". 

Polèmica per la missa de Sant Pere
En relació amb la polèmica generada per no incloure la missa de Sant Pere en el programa oficial de la Festa Major -i que ha desencadenat una recollida de signatures massiva- Ingla ha dit que tenen "total cordialitat amb el mossèn Emili. "Les comunitats religioses fan els seus actes i les institucions són aconfessionals". L'alcaldessa ha explicat que als membres de l'equip de govern els han convidat a la missa de Festa Major i hi han anat. 

Des del pregó protagonitzat pels joves, fins all ball del Paga-li Joan i el doble castell de focs, han passat cinc dies on la ciutadania ha pogut gaudir del centenar d'activitats programades. 

La Festa Major, en imatges