La Covid es desboca a Sant Cugat, la segona ciutat amb les pitjors dades de Catalunya

Un còctel de diversos motius són els responsables d'aquest augment exponencial

Gent caminant per Sant Cugat.
Gent caminant per Sant Cugat. | Anna Mira
02 de juliol del 2021
Actualitzat el 03 de juliol a les 14:45h

Les dades de la Covid-19 a Sant Cugat s'han desbocat en els darrers dies. Si el dia 20 de juny el risc de rebrot se situava en 88 punts, durant l'última setmana les xifres s'han disparat exponencialment fins a arribar aquest 28 de juny -últimes dades disponibles del Departament de Salut- a 892 punts; dels quals més de 270 punts en les darreres 24 hores. La segona ciutat de Catalunya amb el risc de rebrot més alt, només per darrere de Sant Just Desvern (1.012 punts), i sumant més d'una vuitantena de nous contagis diaris.

Les raons principals a les quals es pot atribuir aquest increment de contagis en un municipi amb un elevat percentatge de població jove són: la selectivitat i viatges de fi de curs dels estudiants, la reobertura de l'oci nocturn (21 de juny); la revetlla de Sant Joan (23-24 de juny); el transcurs de la Festa Major (del 25 al 29 de juny) i l'alliberament de l'obligatorietat de la mascareta en espais exteriors on es puguin garantir les distàncies de seguretat (26 de juny).

Tots aquests motius combinats són els responsables de l'augment dels indicadors epidemiològics dels darrers dies que afecten especialment el col·lectiu jove; el sector de la població amb més interacció social i que encara no està vacunat. Unes dades però, que inclús a hores d'ara es preveu que puguin créixer molt més segons passin els dies. A mitjans de la setmana vinent, podrem tenir una radiografia força més fiable de l'impacte d'un còctel explosiu d'esdeveniments independents i sense relació.

"La pandèmia no ha acabat"

"A la Generalitat li preocupa el relaxament que ha adquirit la ciutadania. La pandèmia no ha desaparegut". Amb aquestes paraules, la regidora de Salut Gemma Aristoy ha incidit amb la importància de mantenir les mesures antiCovid per aturar el creixent nombre de contagis que s'està observant al municipi dia rere dia. "Cal continuar respectant les distàncies, rentar-se les mans, portar mascareta a l'aire lliure... Hi ha persones que confien en que la primera dosi t'immunitza del tot i això no és així", ha recordat la republicana. 

Aristoy reconeix que els contagis estan augmentant però apunta que l'afectació no té un impacte directe en el nombre d'hospitalitzacions que no ha experimentat cap canvi, sinó que inclús continua caient. Un fet que atribueix a que els nous casos s'estan donant en persones joves a qui la pandèmia els afecta amb menys força que a les franges d'edat més grans. No obstant això, ha demanat no estigmatitzar un col·lectiu de la població que encara no ha tingut l'opció a vacunar-se i ha insistit en la crida a la gent a complir l'aïllament en cas de tenir simptomatologia Covid. 

Per ara, la regidora assegura que no s'està contemplant recular amb cap de les mesures i confia que el bon temps faci recular els indicadors epidemiològics. Això sí, lamenta que la ciutat estigui experimentant aquest repunt justament a principis d'estiu quan el sector sanitari, molt pressionat durant els darrers mesos, "començava a agafar una mica d'aire".