festa major 2021

Els joves inauguren la Festa Major amb un reivindicatiu pregó

Se celebrarà del 25 al 29 de juny en diferents punts de la ciutat

per Sergi Baixas, Sant Cugat, Catalunya | 25 de juny de 2021 a les 21:21 |
Hola Festa Major 2021! | Lali Puig / Aj. Sant Cugat

Ara sí que sí! Quatre joves de Sant Cugat han donat el tret de sortida a la Festa Major 2021 amb un pregó la mar de reivindicatiu. Els joves, que s'han alçat com a representants del col·lectiu de la ciutat, admeten que ho han passat malament per la falta de vida social degut a la pandèmia de la Covid-19, però reconeixen que tampoc massa més que la resta de generacions.
  Això sí, han denunciat que hagin estat "criminalitzats" de forma constant durant la pandèmia i ressalten que de persones que s'hagin saltat les restriccions, "n'hi ha de totes les edats". L'Alba León (arts escèniques), el Lucas Gonzalvo (cultura popular), l'Ana López (casals de lleure) i la Sara Marín (esport) han lamentat que "en lloc de menjar-nos els morros, ens hagin tapat la boca", haver donat classes a través de les pantalles i veure's obligats a substituir les trobades al carrer per connexions online... 

Per altra banda, també hi ha hagut una reivindicació climàtica. Els joves, aprofitant l'altaveu i l'altura del balcó de l'Ajuntament, han esbitzat: "Quina merda de planeta ens esteu deixant!". Afegeixen que estem en un "punt de no retorn" i que cal prendre consciència col·lectiva davant l'amenaça de l'emergència climàtica abans no sigui massa tard. 


"Som els pregoners de la No Festa Major!", han exclamat en to bromista, davant de totes les restriccions, adaptacions i suspensions que ha patit la popular Diada local per garantir la seguretat de tothom. Malgrat tot, els pregoners han demanat seguir les recomanacions imposades ja que som en un "punt d'inflexió" abans d'arribar a la nova normalitat i poder garantir que l'any vinent es pugui garantir una Festa Major "sense pandèmies pel mig". 
 

El públic fa ballar els mocadors durant el Seguici d'Entremesos Foto: Lali Puig / Aj. Sant Cugat


Abans del pregó, l'alcaldessa Mireia Ingla ha recordat que durant tots els actes de la Festa Major continuarà sent obligatori dur la mascareta i fa una crida a evitar aglomeracions. Per altra banda, també ha estat molt crítica amb les agressions masclistes i demana a la població utilitzar totes les eines per evitar aquests comportaments i denunciar-los. Finalment, la republicana també ha fet una menció especial a l'exconseller santcugatenc Raül Romeva, present avui a la ciutat després d'haver rebut l'indult. Un Seguici adaptatEnguany, la pandèmia ha tornat a alterar el popular Seguici de la Mostra d'Entremesos de les entitats de la cultura local. Així doncs, la tradicional ruta pels carrers de Sant Cugat s'ha substituït per un seguici curt i fix a la plaça de la Vila, davant d'un públic assegut en cadires. Una versió reduïda que no ha aconseguit deslluir les ganes ben visibles de les entitats culturals de tornar a actuar a l'exterior. Els Trabucaires, els Diables, el Boc de Can Vernet, els Gegants, els Caparrots, el Galop, el Ball de cintes, el Ball de panderos, el Ball de cercolets, el Ball de bastons i els Castellers -tot sota la coordinació musical de l’EMTSC- han desfilat per la plaça de la Vila sota l'atenta mirada dels polítics i el mig miler de santcugatencs que s'han aplegat al voltant. Cal destacar la falta de la participació dels Gausacs que encara no poden fer castells ni pilars. 


 

Participació