Més personal i recursos per mantenir el verd distintiu de Sant Cugat

L'Ajuntament presenta els nous contractes de manteniment i conservació dels parcs i jardins de la ciutat

La tinència d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, saludant el personal de manteniment de parcs i jardins
La tinència d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, saludant el personal de manteniment de parcs i jardins | Lali Puig / Aj. Sant Cugat
22 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:05h

Nous contractes per reforçar el manteniment i conservació dels espais verds de Sant Cugat. L'Ajuntament ha presentat aquest matí, en una roda de premsa al Parc de l'Arboretum, l'augment de personal, de la flota de vehicles nets i de la maquinària especialitzada per cuidar els parcs i jardins de la ciutat. Un dels serveis més ben valorats atorgant aquesta imatge i distinció singular verda del municipi. 

Les tasques de conservació s'ampliaran en superfície passant de 259 a 293 hectàrees, incorporant les àrees del parc de Can Canyameres, les zones d'aparcament del Centre Comercial, els espais de bosc de Can Sant Joan i el bosc de Volpelleres - també de la nova escola La Mirada- i la mitjana de la carretera de Rubí. 

Davant d'aquest increment, s'amplia de forma proporcional el personal i els recursos materials en: la incorporació de nou persones més, 11 unitats més a la flota de vehicles elèctrics, dues unitats de vehicles GLP, 37 estris de maquinària elèctrica (desbrossadores, motoserres, tisores pneumàtiques, etc) i dues unitats de maquinària GLP. 
 

Imatge aèria del personal i recursos del servei de manteniment de parcs i jardins Foto: Lali Puig / Aj. Sant Cugat


Tal com ha explicat la tinència d'alcaldia de Presidència Pere Soler, un dels punts forts dels nous contractes és l'optimització dels recursos econòmics. Una inversió que suposa un preu unitari anual d'0,98 euros anuals per metre quadrat. Una xifra força inferior a la mitjana de ciutats d'àmbit metropolità que oscil·la entre l'1,5 i els 4,5 euros anuals per metre quadrat. 

Sostenibilitat i biodiversitat
Els contractes tenen una durada de quatre anys més un de pròrroga opcional i incorporen clàusules socials i ambientals basades en criteris de sostenibilitat i biodiversitat, tal com ha remarcat el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo. El socialista també ha recordat que la superfície verda és de 33 metres quadrats i 1,7 arbres per habitant. Un tret distintiu de Sant Cugat que cal "preservar", ha asseverat. 

Tots dos, també han volgut fer menció especial a l'"esforç" del consistori per anar adaptant la flota de vehicles dels serveis municipals als criteris de sostenibilitat i que puguin entrar a la Zona de Baixes Emissions local. "L'objectiu és anar avançant en aquesta reposició dels vehicles. Hem de ser els primers i donar exemple", han apuntat malgrat avisar que serà un procés de transició paulatí. 

Per la seva banda, Soler també ha afirmat que ara mateix "no és el moment" d'internalitzar aquest servei -tal com s'està estudiant amb l'aigua pública- i ha alertat que seria "impossible" assumir tots aquests costos per la pròpia administració. El que sí s'han assegurat, diuen, és garantir que tots els treballadors tinguin condicions laborals dignes. 

La tinència d'alcaldia també ha recordat que el municipi vallesà també ha renovat el segell català de Viles Florides, un reconeixement a la riquesa natural i paisatgística a partir de projectes d'enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà com a exemple a seguir.