ple municipal

Llum verda al Pla d'acció per a persones amb discapacitat 2021-2024

El document de l'Ajuntament de Sant Cugat aborda cinc grans àmbits de treball: insersió laboral, habitatge, mobilitat, educació i suport familiar a les persones cuidadores

per Anna Mira, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 21 de juny de 2021 a les 16:55 |
Una alumna amb el llilbre de discapacitat | Estefania Escolà
El ple municipal de Sant Cugat ha aprovat el Pla d'acció per a persones amb discapacitat 2021-2024, un document que té per objectiu identificar i detallar el conjunt de recursos i actuacions per promoure l’autonomia i l’apoderament de la població amb discapacitat de Sant Cugat des d’una perspectiva integral. Ho ha fet amb l'abstenció de Cs i els vots a favor del govern i de Junts. 

En concret, el Pla aborda cinc grans àmbits de treball: la inserció laboral, ocupacional i educació post-obligatòria; l'habitatge i vida autònoma; la mobilitat i accessibilitat; l'educació, esports, cultura i lleure; i el suport familiar i persones cuidadores. Per cadascun d’aquests àmbits, es proposen una sèrie d’accions a desenvolupar a curt i mig termini per tal de millorar la resposta a les necessitats i problemàtiques de les persones amb discapacitat del municipi i les seves famílies.


La regidora de Salut, Gemma Aristoy, explica que aquest Pla surt de la diagnosi que es va fer l'any 2018 i a la tardor del 2019 es va inicar el treball amb la fundació Pere Tarrés i la Diputació de Barcelona "per poder donar resposta a les deteccions de les persones amb discapacitat". El ple municipal del mes de juny ha aprovat inicialment el pla que ara es posarà a exposició pública per tal que qui vuglui pugui presentar al·legacions. 

Des de Junts, la regidora Sandra Casat ha fet una valoració positiva del pla i han votat a favor. "És un pla que posa les persones al centre". No obstant això, ha lamentat que falti quantificar i especificar accions. Ara hi haurà trenta dies d'exposició pública per fer al·legacions. De fet, la regidora de Ciutadans, Múnia Fernández-Jordán, ha avançat que presentaran al·legacions perquè "no és ni la nostra perspectiva ni el nostre rumb". Ha posat en valor la diagnosi però consideren que falten els fets concrets i l'aportació econòmica. 


El Pla està dissenyat per desenvolupar-se a través d’una implementació activa i transversal al llarg dels propers 4 anys (2021-24). La proposta tècnica del Pla identifica un eix transversal de gestió que ha de garantir el compliment de les actuacions de la resta de les línies estratègiques, juntament, amb una comissió de seguiment municipal formada per personal tècnic de l’Ajuntament i representants de les diverses Taules de participació existents.

A nivell d’estructura organitzativa, s’ha creat un Grup Motor format per personal tècnic i persones representants de les Taules de Participació de persones amb discapacitat i accessibilitat universal, i diverses comissions participatives formades per entitats i persones amb discapacitat. 

 

Participació