Les Lectures a la Fresca tornen a les places de Sant Cugat

La 17a edició es farà els dies 1, 8 i 15 de juliol sota la temàtica del Tibidabo

Presentació de la 17a edició de les Lectures a la Fresca de Sant Cugat.
Presentació de la 17a edició de les Lectures a la Fresca de Sant Cugat. | Mané Espinosa
18 de juny del 2021
Sant Cugat és conegut per estar a tocar de Barcelona a l’altra banda de Collserola. Una serralada que sempre ha connectat la ciutat a una banda i l’altra del Tibidabo. Precisament aquest és l’eix temàtic que s’ha escollit per la 17a edició de les Lectures a la Fresca, que enguany, recuperen les places després d’un any de pandèmia.

Aquest dijous al vespre s’ha presentat el programa de les tres lectures que es faran els pròxims dijous 1, 8 i 15 de juliol. Cada una d’elles es farà a una plaça diferent de la ciutat, totes elles però en espais perimetrats i amb reserva d’entrades anticipada, tal com marca la normativa del Procicat. La directora artística de les Lectures, Dolors Vilarasau, ha admès que “estem contentíssims de tornar a les places”.

En la mateixa línia s'ha expressat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona: "la situació ha millorat molt respecte de l'any passat però espero sincerament que l'any que ve no haguem de fer el concepte d'invitacions", sinó que torni a ser d'accés lliure per a tothom. Madrona ha volgut destacar la vinculació amb la natura de les Lectures i també el tractament que fa amb el Sant Cugat, quan era un poble. 

Enguany l'autora del vano és Carmen Arzano qui ha escollit el paper i una trama geomètrica per transmetre el que ella ha anomenat "el color de les lectures". Aquesta programació forma part de la proposta estiuenca Sant Cugat al Descobert i és a la seva pàgina web on s'han de reservar les entrades per assistir a les Lectures. 

Quines obres es faran?
La primera lectura, Ti-bi-da-bo es farà a les 22 hores al Casino de la Floresta. Ignasi Roda ha recuperat un text del passat per dirigir un musical que se situa als anys seixanta quan ja s’especulava a foradar la muntanya de Collserola. L’obra presenta la vella dicotomia entre el progrés i la natura a través de la lluita entra la bruixa bona de l’Arrabassada i la bruixa dolenta del Tibidabo, la de l’especulació.
 

Presentació de la 17a edició de les Lectures a la Fresca de Sant Cugat. Foto: Mané Espinosa



La segona es farà el dijous 8 de juliol, també a les 22 hores als Jardins del Monestir. En aquest cas la Vetllada feminal se situa els anys vint i trenta del segle XX al Paral·lel de Barcelona on hi convivien bohemis, anarquistes, feministes, artistes, etc. En aquest cas, Vilarasau ha explicat que s’han escollit textos de Caterina Albert, Rosa Maria Arquimbau i Baltasar Porcel per una obra “anarco-feminista”. Una fita que Madrona ha celebrat. 

Finalment, el dijous 15 de juliol serà la tercera i última de les lectures. Irene i Roseta, o una versió feminista de “les espardenyes de Cal Roc” es farà a la plaça de Barcelona a les 22 hores. Aquesta versió d’Ignasi Roda i Dolors Vilarasau trasllada el públic a l’espardenyeria de Roc Codó de Sant Cugat. Precisament el seu nét ha explicat la part més humana del seu avi, que va ser l’alcalde republicà. Enguany en motiu del centenari de les espardenyes de Cal Roc (1921) s’ha volgut recuperar l’obra però amb una versió feminitzada.