L'entorn forestal de Sant Cugat, en alerta màxima per risc d'incendis

El cap de Bombers de l'àrea alerta que la situació actual derivada de les altes temperatures és preocupant

La Comissionada per a l'Emergència Climàtica reclama màxima precaució durant la Revetlla
La Comissionada per a l'Emergència Climàtica reclama màxima precaució durant la Revetlla | Cedida
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:46h

Sant Cugat i Valldoreix han presentat aquesta tarda la nova campanya per a la prevenció d'incendis aquesta temporada d'estiu de 2021 que s'allargarà fins a mitjans de setembre. En un acte a Can Monmany, representants de les administracions locals i dels cossos de serveis d'emergència (Bombers-ADF-Protecció Civil) s'han conjurat per fer una crida a la responsabilitat davant l'augment de les temperatures els darrers anys. 

L'àrea de Collserola reuneix totes les casuístiques per patir un foc forestal de grans dimensions que podria arrasar l'entorn natural. Durant l'any passat, l'Observatori Fabra ja va registrar un augment de 2 graus per sobre de la mitjana històrica a la Serra, fet que comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i l'assecament de la vegetació. Tots els indicadors apunten que aquest estiu serà inclús més calorós que el de l'any passat fent disparar l'amenaça d'incendis. 

Per aquest motiu, el regidor de Seguretat Ciutadana Francesc Carol ha apel·lat a la responsabilitat i la col·laboració ciutadana per ser el màxim d'eficients en la prevenció d'incendis. "Tots junts hem de formar un gran equip per evitar-los", ha apuntat. 

En aquest sentit, el nou cap de Bombers del Parc de Rubí-Sant Cugat, Manuel Pardo de Roa, també ha alertat del perill que un incendi pugui destruir aquest entorn natural molt propens a cremar per l'alta càrrega de combustible, malgrat que considera que amb les degudes tasques de vigilància els focs es podrien combatre ràpidament abans que escapessin fora de control. Actualment, aquest parc suma 14 efectius, tot i comptar amb personal extraordinari a altres parcs del voltant i d'aeronaus equipades a l'aeroport de Sabadell. 

Des de Sant Cugat, l'any 2020 l'Ajuntament va destinar un import de 200.000 euros per tasques de prevencions d'incendis, fer manteniment de les franges de protecció i de les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. Enguany, s'ha fet el manteniment de 61,5 hectàrees en diferents barris del municipi. 

Per altra banda, el consistori també manté el material del qual disposa per ajudar els Bombers en cas d'incendis: dos camions cuba dels serveis de neteja habituals de 8.000 i 10.000 litres d'aigua i la presència d'Agents Auxiliars de Protecció Civil. També s'hi suma la campanya comunicativa de prevenció "Ni una espurna!". 

Per la seva banda, la Comissionada per l'Emergència Climàtica Alba Gordó, ha recordat que l'escalfament global és una realitat que s'ha de combatre des de tots els sectors amb polítiques sostenibles i ha implorat a la ciutadania prevenció extrema per la Revetlla de Sant Joan amb la pirotècnia. En el mateix sentit, ha recordat la iniciativa compartida de recuperar ramats de pastura per netejar el sotabosc de Collserola. 

Finalment, la vocal de Medi Ambient de l'EMD, Susanna Herrada, ha remarcat les tasques de prevenció de manteniment de les franges perimetrals de protecció i de neteja del sotabosc que es fan des del govern de la vila per "protegir l'entorn natural, un dels trets identitaris més importants de Valldoreix".