1 de 10
Astronomia

Fotos | Així s'ha vist l'eclipsi anular de Sol des de Sant Cugat

El seu moment màxim ha estat a les 11.55 h

per S.B., Barcelona, Catalunya | 10 de juny de 2021 a les 16:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Aquest dijous ha estat un d'aquells dies grans per als amants de l'astronomia: hi ha hagut un eclipsi anular de Sol. És a dir, quan la Lluna s'interposa entre la Terra i l'astre, però no tapa completament el disc solar i acaba deixant un anell il·luminat.

Ara bé, a Catalunya ha estat parcial i pràcticament imperceptible. Malgrat tot, algunes càmeres han pogut captar el moment, com és el cas del santcugatenc Joan Miquel González Navarra gràcies al seu aparell fotogràfic amb filtre solar. Des del nostre país només s'ha pogut contemplar com la Lluna tapava un 2% del Sol. On es podia veure l'eclipsi amb més intensitat és al nord-est del Canadà, al nord de Groenlàndia i el nord-est de Rússia. A Catalunya, ha començat a les 11.19 h i ha acabat a les 12.33 h, amb el moment màxim a les 11.55 hGalícia és el punt de l'Estat on s'ha vist més clarament, amb un 20% del Sol tapat.

Quan tindrem un eclipsi de Sol total a Catalunya? Segons les previsions, el 12 d'agost del 2026 i el 2 d'agost de l'any següent, 2027.


Com s'ha d'observar un eclipsi d'aquest tipus? Mai directament, encara que sigui parcial. Tampoc serveixen les ulleres de sol ni les radiografies. Es pot fer amb ulleres de soldador o, indirectament, projectar la imatge del sol sobre un full a través d'un telescopi.

 

 

Participació