«No va de tu o de mi, és un sistema que ens vol callades»: neix A l'atzar, nosaltres

Prop d'un centenar de persones s'han apropat per donar suport als tres encausats santcugatencs

El col·lectiu denuncia greus irregularitats durant la detenció dels tres santcugatencs
El col·lectiu denuncia greus irregularitats durant la detenció dels tres santcugatencs | Sergi Baixas
09 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:24h
Prop d'un centenar de persones s'han concentrat aquest dimecres a la tarda a la plaça d'Octavià que ha acollit la presentació de la nova plataforma de suport "A l'atzar, nosaltres". Aquest col·lectiu representa als tres joves santcugatencs d’entre 20 i 21 anys, que van ser detinguts "violentament per part de policies secreta" mentre tornaven a casa a principis d'any durant les protestes contra l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hásel

En llibertat provisional, i havent-se de personar cada 15 dies davant del jutjat de Rubí, els encausats resten a l'espera de judici acusats per desordres públics. A més a més, apunten, tampoc han rebut ni l'escrit d'acusació ni tenen cap data per la celebració del judici sobre la taula tres mesos després dels fets.

Durant la roda de premsa també han volgut posar el focus sobre un seguit "d'irregularitats greus" que van ocórrer durant les més de 40 hores de detenció dels joves acusats d'haver llençat ampolles contra els furgons de la Brimo de Mossos d'Esquadra. Entre aquestes, haver visitat el metge sense que els agents esperessin fora de la consulta, estalviar-los àpats i inclús coaccions a l'hora de donar-los aigua a canvi de falses declaracions. També asseguren que els posaven l'himne espanyol mentre estaven reclosos a la comissaria. El col·lectiu exposa que l'objectiu és fer-los servir d'exemple per "castigar el moviment organitzat" i que, en aquest sentit, els detinguts podien haver estat "qualsevol de nosaltres". Així doncs, sota el lema de l'"atzar" en relació a l'arbitrarietat policial es planten per donar una resposta solidària i teixir xarxa. "No va de tu o de mi, és un sistema que ens vol callades", han assegurat. "Fan servir totes les eines que tenen per atemorir-nos, però estem disposades a donar-ho tot i reclamar el què ens han pres". 

Fa unes setmanes, a NacióSantCugat vam parlar amb l'advocat d'Alerta Solidària, Eduardo Cáliz, que els representa; que va denunciar el tracte rebut durant la detenció i a la comissaria havent patit cops, burles i vexacions per part dels agents.