Sant Cugat homenatja 40 anys d'ajuntaments democràtics

Es van reivindicar els ajuntaments com l'eina més propera a la ciutadania

Fotografia de familia pels 40 anys d'ajuntaments democràtics.
Fotografia de familia pels 40 anys d'ajuntaments democràtics. | Anna Mira
03 de desembre del 2019
Actualitzat a les 10:25h
El tres d'abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques als ajuntaments després del franquisme. 40 anys després, la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat ha acollit, aquest dilluns al vespre, un acte d'homenatge precisament a totes les persones que han format part dels diferents ajuntaments durant aquests quaranta anys.

Alcaldes i regidors de tots els governs democràtics han assistit per retre homenatge a la democràcia. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha destacat que el reconeixement d'avui en dia "és un homenatge a les persones que es van implicar en la lluita antifranquista". "El govern actual té un projecte que vol tirar endavant però que no seria possible sense el que han fet els governs anteriors", ha indicat Ingla.

Per Ingla també cal destacar que cada vegada hi ha més dones a l'administració pública i ha recordat que mentre en el primer mandat només hi havia tres dones, ara ja en son tretze i en  els últims anys han passat tres alcaldesses. Durant l'acte també s'ha volgut retre homenatge als treballadors de l'ajuntament i per fer-ho s'ha reconegut al treballador de la brigada d'obres des del 1973, José Giménez.

Representants dels diferents partits polítics han dirigit unes paraules als assistents i tots ells han coincidit en que els ajuntaments són molt importants perquè són l'administració de referència dels ciutadans. Ramon Gutiérrez per PSUC i ICV ha recordat que els ajuntaments democràtics "són hereus dignes de lluitadors antifranquistes" i ha assegurat que "seguirem reivindicant l’administració local per mantenir els drets bàsics" de la ciutadania.

La tinent d'alcaldia de la CUP, Núria Gibert, també ha recordat aquells que van "lluitar contra el franquisme des de la clandestinitat, des de la por però amb la fermesa i la convicció que la democràcia era necessària". Tot i això, per Gibert l'actual democràcia "no s'atreveix a discutir-se, a renovar-se o a qüestionar-se". Per la seva banda, el portaveu de Cs, Aldo Ciprián, ha volgut fer un reconeixement especial del "treball excepcional" que van fer els primers ajuntaments que no tenien experiència.
 

Fotografia de familia pels 40 anys d'ajuntaments democràtics. Foto: Aj. Sant Cugat



El tinent d'alcaldia del PSC, Pere Soler, ha recordat els inicis de la ciutat en democràcia sota el lideratge del socialista Àngel Casas i ha remarcat que els socialistes "hem format part de dos governs, el primer per posar les bases de la democràcia i actualment consolidant un nou projecte d'esquerres demostrant que després de 32 anys hi ha una altra manera de fer política a la ciutat".

Per ERC, Francesc Duch, considera que el que uneix a totes les persones que han passat per l'Ajuntament santcugatenc "és la il·lusió, les ganes, el plaer i l'orgull de treballar per la ciutadania". Finalment, Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat, ha estat crítica amb la democràcia actual. "Presenta greus símbols de fragilitat que afavoreixen el populisme i líders polítics que defensen proclames feixistes que ens pensàvem que no tornaríem a veure".

Fortuny ha manifestat que "la veritable democràcia ha de ser amb empatia i diàleg per reconèixer la diversitat, la pluralitat i acceptar-les". I al contrari "l'estat espanyol empresona la democràcia" i ha fet una crida per reivindicar la democràcia i que la població es mobilitzi per enfortir-la.