Els 10 manaments del nou col·lectiu ecologista SOS Vallès

Una nova plataforma que pretén convertir-se en una eina útil per protegir l'entorn natural de les comarques vallesanes

El camp de golf abandonat de Can Sant Joan de Sant Cugat, per dins
El camp de golf abandonat de Can Sant Joan de Sant Cugat, per dins | Cedida
Sergi Baixas
07 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:12h

Entitats ecologistes, ambientalistes i veïnals del territori s'uneixen per denunciar "la situació insostenible de les actuals problemàtiques i conflictes ambientals" del Vallès en el context de la regió metropolitana de Barcelona. Així doncs, aquest 5 de juny, amb motiu del dia mundial del Medi Ambient, s'ha constituït la nova plataforma "SOS Vallès", amb el suport de més de trenta associacions locals, comarcals i nacionals com l'Adenc, la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola o Reconvertim el camp de golf de Can Sant Joan.

El col·lectiu pretén ser un espai de coordinació entre entitats i plataformes ciutadanes que lluiten en el Vallès Occidental i Oriental per a millorar la preservació del medi ambient, compartint i proposant coneixement, suport mutu en defensa de la natura, i identificació i proposta d'alternatives dels impactes ambientals al territori.

Denuncien que l'accelerat creixement econòmic dels darrers 50 anys al Vallès ha derivat en una sobreexplotació dels recursos naturals i una ocupació i urbanització del territori "com havia succeït en la història humana" amb greus efectes per a l'entorn, la biodiversitat i la pròpia salut de les persones. 

Per aquest motiu plantegen un canvi necessari cap a una economia "decreixentista" i de suficiència per incrementar la participació ciutadana en la gestió i planificació del territori; que actualment consideren "testimonial". Amb tot, presenten el decàleg "El Vallès que volem" per plantejar i començar a encarar els reptes de futur:

1. Un Vallès amb una nova cultura dels parcs naturals, del bosc i de la conservació forestal.

2. Un Vallès que recuperi, protegeixi i reconegui la inundabilitat dels espais fluvials com a connectors de la biodiversitat.

3. Un Vallès amb parcs agraris protegits en el sòl no urbanitzable i fomentant l'agricultura de proximitat i agroecològica.

4. Un Vallès sense el 4rt cinturó amb la mobilitat sostenible, amb una major implantació de transport públic i ferroviari i millorant les actuals infraestructures viàries i un foment de la mobilitat en bicicleta.

5. Un Vallès contra els macroprojectes urbanitzadors com el Centre Direccional, el Calderí i el pla director del Circuit de Montmeló, entre d'altres.

6. Un Vallès on no hi hagi més abocadors i plantes incineradores i l'abús de la biomassa, on es faci un segellament dels abocadors existents i on s'afronti la restauració ambiental de les pedreres.

7. Un Vallès on s'apliqui de forma radical l'estratègia del residu i s'afronti l'ecologia urbana amb les problemàtiques del reciclatge integral, la recollida selectiva porta a porta i tenir consciència que el millor residu és el que no es produeix.

8. Un Vallès que assumeixi la producció urbana d'energies netes renovables mitjançant l'ús de cobertes, polígons industrials, vials i infraestructures viàries existents que salvaguardi els terrenys agrícoles i que fomenti la reducció de la demanda energètica.

9. Un Vallès on s'afrontin els conflictes ambientals de salut pública degut a la industrialització i contaminació del medi ambient, també acústica i lumínica i que afecta greument a la biodiversitat.

10. Un Vallès compromès en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat i en la prevenció de la salut i del medi ambient.