ple municipal

Sant Cugat atorga a Arcadi Oliveres la distinció de fill predilecte a títol pòstum

L'acte ha tingut lloc aquest dilluns al vespre a l'Ajuntament vallesà

per Sergi Baixas, Sant Cugat | 31 de maig de 2021 a les 20:17 |
La vídua d'Arcadi Oliveres, Janine Küniz, recollint el diploma honorífic | Lali Puig / Aj. Sant Cugat
L'Ajuntament ha atorgat la distinció honorífica de fill predilecte de Sant Cugat, a títol pòstum, a l'activista pels drets socials i economista anticapitalista Arcadi Oliveres, que va morir fa dos mesos arran d'un càncer de pàncrees. Es tracta de la màxima distinció que l'administració local pot atorgar a un ciutadà.L'acte ha tingut lloc a la sala de plens del consistori després d'aprovar-se la distinció -amb els vots a favor de totes les forces polítiques menys dels tres regidors de Cs que s'han abstingut- durant el ple extraordinari celebrat aquesta mateixa tarda. Els tràmits per atorgar el títol ja es van iniciar el passat mes de febrer amb Oliveres encara en vida.

En unes emotives intervencions dels representants públics, tots han reconegut la seva lluita i trajectòria per la defensa dels drets socials i la seva denúncia pública davant les desigualtats estructurals. Bona persona, coherent, transversal, lluitador i pacifista, són, entre d'altres, alguns dels adjectius emprats per posar en relleu la seva figura. Tal com ha assenyalat l'alcaldessa Mireia Ingla, "la ciutat estava en deute amb ell".


Per la seva banda, Neus Sotomayor, com a representant d'Unipau, ha avalat la tasca pedagògica del fundador de l'entitat i ha demanat als representants públics que entomin i segueixin el seu llegat.

Així doncs, Janine Künzi, vídua d'Oliveres, s'ha dirigit a la taula presidencial per recollir, de la mà d'Ingla, Soler i Gibert, el diploma honorífic. Künzi ha agraït aquest reconeixement d'una ciutat "plural i oberta" i "d'exemple de civisme i bon veïnatge" on l'Arcadi hi "encaixava" perfectament.


Un activista incansable a favor de la pau

Nascut l’any 1945 a Barcelona, Arcadi Oliveres i Boadella era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va morir a Sant Cugat el passat mes d’abril.

Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de Barcelona i de l'Assemblea de Catalunya. Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Cristi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona.

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant a diferents edicions del Fòrum Social Mundial. Va ser part activa de diverses campanyes i reivindicacions, entre elles: per l’abolició de la pena de mort, contra l’entrada d’Espanya a la OTAN, a favor del 0,7% de cooperació, a favor de l’objecció de consciència i l’objecció fiscal i contra la Guerra del Golf i la de l’Iraq. També era membre d’ATTAC i de la Societat Catalana d’Economia.

Sempre va defensar els drets de les persones més vulnerables, per exemple fent de mediador a la tancada d’emigrants a diverses esglésies de Barcelona el 2001. Era una persona que va participar activament a la vida pública a través d’innombrables xerrades, jornades, conferències i programes de ràdio i televisió, tant a nivell local, com de país i mundial.

Va escriure diversos llibres i articles tant de caire divulgatiu com especialitzat. El seu darrer volum “Paraules d’Arcadi. Què hem après del mon i com podem actuar” ha estat publicat recentment per Angle Editorial. També va rebre nombrosos premis i reconeixements, com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.

Forta vinculació amb Sant Cugat

Arcadi Oliveres va viure a Sant Cugat, on va desenvolupar moltes iniciatives. La seva vinculació amb la ciutat s’inicia amb la fundació de la Universitat Internacional de la Pau l’any 1984 conjuntament amb Frederic Roda Pérez, de l'Institut Victor Seix de Polemologia, i d'Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Aquesta Universitat té l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Aquesta institució ha esdevingut un referent de la Cultura de Pau.

A més, mitjançant el projecte “Teixint Xarxes” Oliveres es va adreçar cada curs a centenars de joves dels instituts santcugatencs per tal de despertar consciències i fer reflexionar sobre la injustícia i la vulneració dels drets humans i les causes que les provoquen.

Fills i filles predilectes de Sant Cugat

Arcadi Oliveres s'afegeix a la llista de filles i fills predilectes de la ciutat, una de les màximes distincions honorífiques que atorga Sant Cugat. Fins ara, ostenten aquest reconeixement: Joan Fàbregas (2006); Joan Llamas (2006); Pep Blanes (2011); Pilar Gefaell (2012); La Penya Regalèssia (2014); Pere Grau (2015); Joan Tortosa (2017); Gabriel Ferrater (2018); Rudolf Häsler (2018); Montserrat Obiols (2019); Carmen Rojo (2019).


 

Participació