Futur incert per als vells horts ocupats del darrere de les carpes Chic

Inspectors i tècnics municipals van anar als terrenys per emetre un nou informe tècnic de l'espai per confirmar o desestimar l'ordre de desmantellament

Horts ocupats del darrere de les carpes Chic de Sant Cugat
Horts ocupats del darrere de les carpes Chic de Sant Cugat | Sergi Baixas
04 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:18h

La setmana passada, una representació d'inspectors i tècnics municipals van desplaçar-se fins als horts ocupats darrere de les carpes Chic per tornar a emetre un nou informe i identificar específicament aquells elements d'inseguretat i insalubritat que van motivar la primera ordre d'execució pel desmantellament de l'espai. Els terrenys són propietat de Polux Activos Inmboliarios SLU -prèviament de Sabadell Real Estate Development SL-, de l'Immobiliària Mar SL i del propi consistori santcugatenc. 

Gràcies a un document d'al·legacions presentat per l'advocada Mayte Caamaño com a representant dels horticultors de la zona, l'Ajuntament va accedir a elaborar un altre estudi per confirmar o desestimar que no s'estiguin produint situacions de perill derivats de l'activitat desenvolupada en els terrenys.

En declaracions a NacióSantCugat, Caamaño explica que els tècnics municipals van poder fer el seu peritatge i tasques d'inspecció a l'àmbit sense cap mena d'incidències. És més, afirma que es van trobar amb les portes obertes dels horticultors que actuaven amb la tranquil·litat d'estar convençuts que no tenien res a amagar. Els inspectors van poder prendre fotografies mentre revisaven els plànols urbanístics dels terrenys ocupats. 

Malgrat que la possible expulsió encara depèn del dictamen final, s'intueix que els tècnics van mostrat cert neguit especialment en relació l'amenaça de risc d'incendis i la sensació que diverses barraques s'estaven utilitzant, no únicament com a horts, sinó com a segones residències havent-hi gent que inclús s'hi quedaria a dormir; afirmacions que els propis ocupants sempre han negat rotundament. Pel que fa al subministrament d'electricitat es va poder comprovar que aquesta prové de generadors, i l'aigua d'uns pous que probablement haurien de requerir de certa adequació.

Segons relata Washington Pinargote a aquest mitjà, un dels horticultors més veterans, la percepció és positiva "perquè no van trobar res del què venien a buscar", malgrat que reconeix que hi ha certa incertesa sobre el seu futur. L'home reivindica que estan disposats a adequar l'espai a les peticions i recomanacions de les administracions perquè puguin continuar amb la seva activitat.

A més, malgrat que molts coincideixen i advoquen per trobar-hi una solució, es reconeix la problemàtica causada arran de les noves barraques instal·lades enguany, que provenen del desmantellament dels horts de la C-58 a Montcada i Ripollet, i que toquen amb les parets de l'antic Institut del Leonardo da Vinci. Una possible resposta que ells mateixos contemplen seria que els horticultors més veterans i amb més terrenys, cedissin part dels seus metres quadrats per als nouvinguts. 

Sigui quina sigui la posició final de l'Ajuntament i de la resta de propietaris dels terrenys, allà de moment no s'ha mogut ningú i es mantenen ferms per defensar els seus horts, alguns amb més de 40 anys d'antiguitat.