Absolen els dos lladres que van robar un cotxe a Sant Cugat per participar en l'assalt mortal de l'empresari Jordi Comas

La sentència recull que la prova contra els dos processats era indiciària i que no ha estat suficient per acreditar-ne la participació en la seva mort

Jordi Comas,  president de la patronal gironina FOEG
Jordi Comas, president de la patronal gironina FOEG | ACN
Redacció
26 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:08h

El 18 de novembre de 2012, l'empresari de Platja d'Aro (Baix Empordà) Jordi Comas, va morir durant un assalt a casa seva. Ara, l'Audiència de Girona ha absolt els dos acusats de participar en el robatori mortal pel qual s'enfrontaven a 15 i 10 anys de presó. La sentència recull que la prova contra els dos processats era indiciària i que no ha estat suficient per acreditar-ne la participació: "La prova, per més sospitosa o fosca que pugui semblar, ha estat incapaç d'estendre un fil que pugui suportar el pes de la condemna". El tribunal lamenta la incapacitat de la justícia per resoldre uns fets "particularment violents".

Així doncs, l'Audiència conclou que no s'ha pogut identificar als tres lladres que van entrar a casa de l'empresari. Dos d'ells es van abraonar sobre Jordi Comas, que estava al sofà, i un tercer va colpejar i lligar de mans la seva dona. L'assaltant va clavar plantofades a la dona fins que va aconseguir que els hi donés les claus per obrir la caixa forta. Després de saquejar la casa, la van deixar lligada a una butaca i van fugir. Finalment ella va aconseguir deslligar-se i alertar els serveis d'emergències però ja no van poder fer res per salvar-li la vida a l'empresari, que va morir per asfíxia.

Cap dels dos sospitosos –ni tampoc un tercer que està evadit de la justícia- que es van asseure al banc dels acusats estava acusat d'assassinat. De fet, el jutjat d'instrucció va arxivar la causa contra tretze investigats perquè no hi havia indicis per ubicar-los al lloc del crim ni en el moment en què es van perpetrar els fets. Per això, els processats estaven acusats de robatori.

El tribunal remarca que no hi ha cap "element acreditatiu directe" amb els acusats: "No es van deixar en cap dels habitatges o als voltants restes orgàniques, empremtes, roba, instruments, armes o altres objectes que permetin assenyalar la seva participació". A més, els assaltants duien guants, roba fosca i passamuntanyes que va fer impossible identificar-los. Cal recordar que el vehicle amb el qual es van presentar a la casa de l'empresari havia estat robat tres dies abans a Sant Cugat del Vallès.

L'absolució

Així, la sentència desgrana els indicis que hi havia contra els dos acusats (un que s'enfrontava a 15 anys de presó pels dos robatoris i l'altre a 10 pel de Platja d'Aro). En un d'ells, els investigadors dels Mossos d'Esquadra van trobar el seu ADN en una burilla al cotxe que els lladres van abandonar després del robatori i on també hi havia objectes sostrets a casa de l'empresari. El processat va dir al judici que havia estat al vehicle perquè una tercera persona que no va voler identificar li va ensenyar unes joies per si les volia comprar.

"La tesi que comprava joies robades i que per això hi havia el seu ADN al turisme on van aparèixer diverses capsetes que contenien part de les joies sostretes pot semblar falsa, perquè mai abans ho havia dit. Ara bé, es tracta d'una tesi raonable que, a més, va recolzada pel fet que ja té una altra condemna anterior per la compra d'objectes procedents de robatori en cases", exposa la sentència.

Per altra banda, la investigació va poder situar l'altre acusat, a través d'imatges de videovigilància, prop de casa de l'empresari poc abans que es perpetrés l'assalt. També va parlar per telèfon amb l'acusat que està en rebel·lia. "L'acusat ha ofert explicacions a les dues circumstàncies, i és que venia droga i el van trucar per concertar una cita", indica la sentència que afegeix que aquest processat vivia a la zona: "No és estrany veure una persona a les deu de la nit prop del seu domicili".

"Amb les proves que ens han presentat, som absolutament incapaços de convèncer-nos de la culpabilitat dels dos acusats", conclou el tribunal que posa de relleu "la feina de les acusacions" per "teixir els fils per intentar provar la seva participació en uns fets tan violents i desgraciats".

El "pesar" del tribunal

No es va jutjar l'assassinat però la mort violenta de l'empresari i president de la patronal gironina FOEG, Jordi Comas, va ser molt present durant tot el judici. Els informes no van ser una excepció i tant el fiscal Víctor Pillado com l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, i l'advocada de la defensa del principal acusat, Olga Tubau, s'hi van referir. El fiscal va demanar disculpes a la família de la víctima per no haver pogut acreditar qui "va treure la vida a una persona i li va arruïnar a una altra" quan van perpetrar el robatori. Monguilod va afegir que "el sistema ha fallat a Jordi Comas i a la seva família".

El tribunal també ha mostrat el seu "pesar per les incapacitats de l'administració de justícia, de la qual formem part, que es veu en molts ocasions impossibilitada de resoldre els gravíssims problemes personals de qui es veu forçat a acudir a ella". "Aquest reconeixement no és cap consol, ni per a la víctima que ha patit la mort del seu marit, amén del seu propi patiment personal; ni per als acusats, que han patit situacions greus de privació de llibertat".

"És evident que la construcció d'un estat de dret, que confiï en les solucions legals i judicials, no pot fer-se d'esquenes a les víctimes. El seu dolor és inconsolable perquè la pèrdua és definitiva i no hi ha res que pugui reconstruir les vides estroncades. Però tampoc pot suportar-se la construcció de la vida social sobre la base de la condemna dels merament sospitosos perquè s'hagi arribat a la convicció personal de la seva culpabilitat", conclou la sentència.