«És una oportunitat que no podem deixar passar»: l'Ajuntament, disposat a comprar el Centro Popular Andaluz

L'entitat de Sant Cugat assegura que la compra per part de l'Ajuntament és l'única fórmula per poder mantenir viva l’entitat

Roda de premsa sobre la possible compra del Centro Popular Andaluz.
Roda de premsa sobre la possible compra del Centro Popular Andaluz. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
25 de maig del 2021
Actualitzat el 26 de maig a les 9:57h
Posada en escena per materialitzar la voluntat de l'Ajuntament de Sant Cugat de comprar el local del Centro Popular Andaluz (CPA) i convertir-lo en un nou equipament municipal. En roda de premsa, a l'auditori de l'entitat situada al passeig Francesc Macià, 39, el govern de Sant Cugat juntament amb l'entitat han coincidit en afirmar que la compra del local és la millor opció per a tothom. 

Fa tot just un mes que es feia pública la voluntat de la Junta del CPA de vendre l'immoble a l'Ajuntament. Una proposta que es manté sobre la taula i que el govern està estudiant amb la clara desídia de fer-se efectiva. "És una oportunitat que no podem deixar passar", ha expressat l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui ha posat èmfasi en el fet que es tracta d'un equipament que ja està construiï, ubicat al centre de la ciutat i que pot donar resposta a entitats i serveis de l'ajuntament. 

"No és gens fàcil parlar de vendre el patrimoni de l'entitat", ha manifestat el seu president, Miquel Jiménez, "però és l'única formula per poder mantenir el CPA com una forma de viure i una forma d’entendre una cultura". La pandèmia del coronavirus ha agreujat la situació econòmica de l'entitat santcugatenca que no pot fer front a les despeses de l'espai. Jiménez ha volgut agrair als socis que "no han fallat amb cap quota" però no obstant això, les activitats i els ingressos han decaigut.

El passat mes de gener van recórrer a l'Ajuntament perquè aquest comprés el local. "Enteníem i entenem que aquest ha de ser un equipament de ciutat", ha afegit el president qui ha assegurat que "ho estem fent amb previsió per evitar ser una entitat amb un gran deute. 

Tot i la voluntat per ambdues parts què l'acord prosperi, actualment els serveis jurídics de l'Ajuntament treballen per fer els estudis tècnics i la valoració econòmica del patrimoni. Una documentació que haurà de ratificar la Generalitat perquè la compravenda pugui fer-se efectiva. "Confiem amb què els serveis de la casa ho veuran amb idoneïtat", ha dit la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. No s'han marcat terminis concrets però tant l'Ajuntament com el CPA esperen que es faci el més aviat possible. 
 

Miquel Jiménez és el president del Centro Popular Andaluz. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig


Pel que fa als usos que podria acollir l'immoble l'Ajuntament no ha volgut avançar-se. "Encara no hem decidit què farem perquè ens falten molts passos", ha puntualitzat l'alcaldessa. Però ha insistit en el fet que la seva incorporació "és una oportunitat d’endreçar tots els equipaments i locals que tenim per fer una distribució el més racional possible". 

Des del CPA han expressat que volen seguir sent una entitat "de referència a la ciutat" i mantenir un espai en el mateix immoble seria positiu "perquè estem molt arrelats al barri de Sant Francesc-Monestir". No obstant això, Jiménez ha afirmat que "hem de negociar amb l'Ajuntament, tenir paciència i trobar comoditat per part de tots". En aquest sentit, Ingla ha manifestat que "hem d’estudiar totes les opcions i les necessitats de l’entitat". 

Pel que fa a la quantitat de la compra tampoc n'ha transcendit cap xifra. Però, el tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, ha recordat que en el capítol d'inversions del pressupost del 2021 compta amb 4 milions per la compra de patrimoni, dels quals 2,8 milions serien per l'adquisició de Torre Negra i la resta estan disponibles per altres adquisicions.

Què és el CPA? 

El Centro Popular Andaluz és una de les grans entitats socials, cíviques i culturals de Sant Cugat. Es va fundar el 10 de juny del 1977, fruit de la necessitat de diferents famílies d’origen andalús que no volien perdre les seves arrels i costums i volien crear un espai de convivència i retrobament. L’any 1984 l’entitat va construir una seu pròpia al camí de la Creu.
 

Roda de premsa sobre la compra del Centro Popular Andaluz. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig



Posteriorment un acord entre l’Ajuntament i els socis de l’entitat va permetre la construcció, per part de l’empresa municipal Promusa, de l’actual seu. L’acord incloïa l’enderrocament de l’antiga seu i permetia l’Ajuntament donar continuïtat a l’avinguda de Francesc Macià i reordenar urbanísticament la façana d’aquest carrer, a més de construir-hi una promoció d’habitatge protegit.

L’actual seu del CPA es va inaugurar l’any 2007 i té 976 metres quadrats repartits en tres plantes. També disposa d’una sala d’actes per acollir actuacions artístiques i culturals.