Grifols oficialitza un canvi de rumb en la seva estratègia empresarial

La companyia apostarà per la innovació i recorda que més de la meitat del creixement de les vendes l'any passat va provenir de nous productes

Pla general de la seu central de Grifols, situada a Sant Cugat
Pla general de la seu central de Grifols, situada a Sant Cugat | ACN
NacióSantCugat
24 de maig del 2021


Grifols fa oficial un canvi de rumb en la seva estratègia empresarial. Si bé el negoci de plasma continuarà sent la seva principal font d'ingressos, la companyia ha manifestat la seva voluntat de diversificar el negoci i fiar una part del seu creixement a productes no vinculats directament amb el plasma. "Ara és moment d'obrir el focus", ha assenyalat el coconseller de la farmacèutica, Víctor Grífols Deu, durant l'última junta d'accionistes.

El directiu ha remarcat la importància d'innovar en els mètodes per incrementar les reserves de plasma i ha recordat que més de la meitat del creixement de les vendes l'any 2020 va provenir de nous productes. Per avançar en aquesta línia, la farmacèutica catalana té previst incrementar les inversions durant els pròxims anys per potenciar la investigació i el desenvolupament, acompanyat amb l'adquisició de noves companyies del sector.

Tot i això, el plasma continuarà sent un pilar. Des de Grifols subratllen la importància de trobar noves fórmules per incrementar-ne la recollida que s'ha vist "notablement reduïda" arran de la pandèmia. 

Sota aquest escenari global, la farmacèutica amb seu a Sant Cugat ha remarcat la importància que té la internacionalització de la seva activitat més enllà dels Estats Units on l'empresa concentra més de la meitat dels seus ingressos. Així doncs, apunten cap al Canadà, la Xina i el nord d'Àfrica -especialment a Egipte- com a nous motors de creixement. 

Tornada a la normalitat 

Durant l'exercici 2020, l'empresa va registrar un benefici net de 619 MEUR, un 1,1% menys respecte a l'any passat. La davallada respon a la crisi del coronavirus, que va generar un impacte negatiu de 117 MEUR sobre els resultats. Malgrat tot, la companyia creu que el sector tornarà a la normalitat a partir del segon semestre de 2021.

Pel que fa a la divisió Bioscience –que aglutina totes les activitats relacionades amb el negoci del plasma- el grup preveu seguir creixent, després de registrar unes vendes de 4.243 MEUR l'any 2020 (+4,7% respecte a l'exercici anterior). Quant a la divisió Diagnostic, Grifols pronostica un creixement inferior respecte a 2020, ja que la facturació d'aquesta àrea va experimentar un fort creixement (+5,8%) arran de la venta de testos moleculars per a la detecció de la Covid-19.

En relació amb la divisió Hospital, que engloba les inversions i tractament realitzats en centres hospitalaris, Grifols es mostra optimista. Després que les vendes d'aquesta divisió caiguessin un 11,7% el 2020 per l'alentiment de diversos assaigs clínics, la companyia confia que l'activitat es torni a reactivar i de mica en mica es reprenguin els estudis que han estat paralitzats durant els últims mesos.

El Govern d'Andorra ha aprovat tramitar per la via d'urgència el projecte de la llei de modificació del Codi de l'Administració i de la Llei general d'ordenació del territori i urbanisme per poder cedir terreny a Grifols per al futur centre d'investigació immunològica. La multinacional farmacèutica catalana va signar un acord amb l'executiu del país per treballar en la implementació d'un centre de recerca que permeti avançar en el coneixement del sistema immunitari humà i investigar noves teràpies.

Aixi ho ha comunicat aquest dimecres el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, en una compareixença per explicar els principals acords presos en la reunió del Consell de Ministres. Es tracta d'unes modificacions que eren necessàries per dotar de "la màxima seguretat jurídica" la iniciativa del Centre d'Investigació en Immunologia. 

Malgrat que un inici es volien entrar a tràmit parlamentari els textos modificatius per la via d'extrema urgència, finalment seguiran la via d'urgència d'acord amb els grups parlamentaris. D'aquesta manera, els parlamentaris podran analitzar el text i fer les esmenes que considerin pertinents abans que se celebri el debat en el Consell General 

"En benefici de la societat andorrana"

Els projectes de Llei cerquen adaptar la normativa que estableix les condicions sota les quals les institucions públiques poden "cedir l'ús de béns patrimonials per a finalitats d'utilitat pública i social o per a projectes estratègics que es converteixin d'interès nacional".

Així, segons exposa el Govern andorrà en un comunicat, la modificació "permetrà no perdre cap oportunitat clau per al Principat d'Andorra i la instal·lació d'iniciatives vinculades amb la investigació, el desenvolupament i la innovació".

Igualment, permetrà "actuar en benefici de la societat andorrana en el seu conjunt, situant el nostre país en el mapa de la investigació", segons manifesta l'Executiu, i donar resposta a oportunitats que es puguin presentar.