Valldoreix avança per convertir-se en una vila ciclable

Durant el ple de maig també s'ha aprovat protegir Can Monmany i solidaritzar-se amb el veí Guillem Padilla, el noi de la dessuadora taronja

Ple presencial del mes de maig de la Junta de Veïns de Valldoreix
Ple presencial del mes de maig de la Junta de Veïns de Valldoreix
20 de maig del 2021
Actualitzat el 21 de maig a les 11:29h

El ple ordinari del mes d'abril hauria d'haver donat el tret de sortida amb una cara nova. Estava previst que José Miguel García es presentés com a nou vocal de Cs després de la marxa d'Anna Cano per "assumptes personals i incompatibilitats laborals". No obstant això, degut a un "error" en la seva acreditació per part de la Junta Electoral, la documentació no ha arribat a temps i s'haurà d'esperar fins a la propera sessió plenària per participar com a representant públic. També han tingut unes paraules per la mort de Fèlix Mestres, veí i activista molt implicat amb la vila havent presidit els Amics de la Unesco i de Valldoreix Espais Naturals.

Com a punt destacable, l'equip de govern de Junts per Valldoreix ha aprovat en solitari un avantprojecte dividit en set àmbits per millorar la mobilitat a l'entorn de Can Cadena, l'accés a l'estació de FGC, la plaça de Joan Majó, el passeig de Valldoreix, el carrer Cervantes el passeig d'Olabarria i el parc de l'avinguda Bilbao. Ara s'obrirà el període per presentar al·legacions.

El pla, redactat pel geògraf Jordi Barrot comprèn una superfície de 5.960 m2 per un cost de 775.000 euros entre pintura i senyalització, tractament superficial -inclòs l'asfaltat- i reurbanitzacions. Tot plegat neix amb la voluntat de fer de Valldoreix una vila "ciclable" i garantir que els punts neuràlgics del barri quedin interconnectats a través de carrils bici teixint alhora una xarxa amb la resta de la ciutat. 

L'oposició, malgrat considerar-lo rellevant i interessant, ha lamentat el poc temps que han tingut per valorar l'estudi i també apunten que caldria exposar-lo al veïnat perquè es conegui la resposta que es pretén donar per solucionar els problemes de mobilitat de la vila. Davant la consideració que la moció s'hauria d'haver presentat per la següent sessió plenària de juny per poder debatre-la en profunditat, tant ERC com la CUP s'han abstingut i el PSC ha votat en contra.

La protecció de Can Monmany

La Junta de Veïns de Valldoreix també ha donat llum verda a la creació d'una taula de seguiment sobre l'estat de la Masia de Can Monmany. Així doncs, es demanarà nomenar un tècnic responsable encarregat de l'espai que prioritzi la conservació del conjunt d'edificacions per protegir la integritat del patrimoni arquitectònic. A més a més, també es demanarà al consistori santcugatenc que gestioni la petició per convertir Can Monmany en un Bé Cultural d'Interès Local (BECIL) i en un Bé Cultural d'Interès Nacional (BECIN) per tal de poder-se acollir a subvencions nacionals i europees. 

Durant la mateixa sessió plenària, els partits han donat el vistiplau a la signatura d'un conveni de col·laboració per portar bestiar temporalment a la finca de Can Monmany. El ramat pasturarà el sotabosc de la finca ajudant a la creació de franges de protecció contra incendis forestals. La cessió del cobert serà gratuïta a canvi d'aquesta "contraprestació" per l'entorn.
 

Masia de Can Monmany Foto: Cristina Gómez


Solidaritat amb en Guillem i el català

Per la seva banda, els partits independentistes amb representació a la Vila han fet ús de la seva majoria absoluta per aprovar una moció en solidaritat al veí valldoreixenc Guillem Padilla, el noi de la dessuadora taronja detingut durant les protestes a Via Laietana contra la sentència de l'1-O. Les formacions polítiques signants denuncien la detenció "injustificada i desproporcionada" del menor; condemnen la violència i arbitrarietat policial; i demanen la nul·litat del judici i l'absolució del Guillem, tal com va fer dilluns també l'Ajuntament de Sant Cugat. El vocal d'ERC, Lluc Cahís, ha reivindicat que la "repressió és real d'un estat que filtreja amb el feixisme" i ha fet una crida a no desistir. La vocal del PSC s'ha abstingut. 

Els mateixos partits també han aprovat una moció, aquesta vegada també amb el suport socialista, per reconèixer i declarar la unitat de la llengua catalana. Tanmateix, el text també apunta a rebutjar qualsevol mesura que imposi impediments a la llengüa i insta al govern espanyol perquè cap institució pública o empresa privada fomenti el secessionisme lingüístic català en la seva activitat. 

Promocionar la xarxa juvenil

Valldoreix aprova per unanimitat fomentar l'associacionisme entre el jovent de la Vila posant en contacte, dinamitzant i coordinant la promoció d'iniciatives concretes de cara al curs vinent relacionant els centres educatius amb les entitats del barri.