Una vintena de projectes d'alumnes de l'ETSAV per «desestigmatitzar» Badia

22 projectes de 60 alumnes de l'Escola Tècnica d'Arquitectura del Vallès presenten una transformació de la ciutat

Una zona de Badia
Una zona de Badia | Albert Hernàndez
16 de gener del 2020
Actualitzat a les 9:43h
Badia lluita contra els estereotips i l'estigma que arrossega. Aquest jove municipi paga el peatge d'estar encaixat entre Sabadell, Barberà i Cerdanyola. Ara bé, això, una seixantena d'estudiants de l'Escola Tècnica d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) ho veuen com una oportunitat, després d'haver analitzat la localitat -en el marc d'un taller d'un quadrimestre dedicat a la població- i haver tret a relluir tot el potencial per "desestigmatitzar" la petita vila vallesana. 

"És un honor que una seixantena de joves hagin estan pendents de nosaltres", admet l'alcaldessa de Badia, Eva Menor. I és que tots ells han presentat 22 projectes per transformar la ciutat en diferents àmbits, habitatge, via pública, activitat econòmica i entorn natural, entre d'altres. "Hi ha de tot" explica el professor de l'ETSAV i coordinador del projecte, Francesc Pla, i continua, "des d'idees de petit format per començar ja i d'altres a 30 anys vista". "No hi ha la idea d’enderrocar i començar de zero. No es veuen projectes acabats sinó processos" i remata "Badia és un laboratori". 

Pla avisa que en el futur caldrà "col·lectivitzar les respostes" davant, per exemple, els problemes energètics dels edificis. També recorda que el municipi es va construir per a 25.000 veïns "i avui són 13.000, per tant, hi ha espai". 
 

El edificis alts, un element que defineix i visualitza el municipi Foto: Albert Hernàndez


Reciclar amiant 

Una de les propostes més destacades és la que vol aprofitar la inversió fruit del procés de desamiantitzacio que s'ha de fer al municipi per millorar les edificis, així com reciclar-lo en gres i vidre. "Volem crear un nou sistema d'accessos a través d'un seguit d'ascensors i una passarel·la annexa a la façana que resoldria els problemes d'accessibilitat actuals", indica, Sergi Guirao, uns dels estudiants que ha presentat un dels projectes.

A més, prossegueix l'explicació, "també està pensat com un espai comunitari, com una terrassa. Un lloc de trobada entre veïns". 
 

Les passarel·les projectades a Badia per un grup d'estudiants Foto: ETSAV


Una altra de les propostes, amb finalitat artística i estètica, és la de l'Aitor Abull: aprofitar les mitgeres que hi ha entre els edificis per penjar-hi lones de grans dimensions amb diferents propostes artístiques. "Contribuiria a resoldre l'estigmatització que hi ha dels ciutadans de Badia perquè aquestes creacions es veurien des de la C-58 i també des d'altres municipis de l'entorn", diu l'alumne de l'ETSAV.

Final del període HPO  

Aquesta vintena d'idees arriben en un moment clau per a Badia, ja que, com detalla Pla, s'acaba el període d'Habitatges de Protecció Oficial (HPO), els 4.800 que té. "Les institucions s'hauran de posar d'acord i de quina manera aquest parc immobiliari passa al mercat lliure", avisa el docent i adverteix, "hi ha l'amenaça que es gentrifiqui". 

Per això, posa en valor els projectes davant una possible "especulació" que es pugui generar. En aquest sentit, l'alcaldessa garanteix "buscar els recursos" i apunta "deixar de viure d'esquenes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)", tot i tenir-la "molt a prop". Totes aquestes idees dels alumnes venen acompanyades d'una ruta pel municipi que es farà tots els dissabtes fins al 15 de febrer.