Bienvenido dona aire al «centre social» de Bonavista: desnonament ajornat fins al juliol

Els terrenys okupats de la Floresta durant més d'una dècada serveixen com a refugi per als més necessitats

La comitiva judicial informant a Martínez de l'ajornament del desnonament
La comitiva judicial informant a Martínez de l'ajornament del desnonament | Sergi Baixas
19 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:12h

Desnonament ajornat. La comitiva judicial s'ha personat davant del carrer Bonavista número 11 de la Floresta per comunicar a Bienvenido Martínez, de 67 anys i que es troba en risc d'exclusió social, que l'execució del desallotjament quedaria suspesa temporalment fins al juliol. Prop d'una cinquantena de veïns, convocats pel Sindicat de Llogateres i que estaven disposats a posar els seus cossos per aturar l'ordre, han celebrat la notícia. 

Durant aquestes setmanes de marge, els Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat i Martínez treballaran plegats per trobar-li un habitatge alternatiu. El veí florestà ha explicat als mitjans de comunicació que per "circumstàncies de la vida que et fan donar voltes i voltes, de tantes caramboles, acabes caient de cul sobre un cactus". Relata que des de fa anys s'ha vist obligat a okupar per sobreviure i que durant els darrers tres anys ha viscut en aquest immoble abandonat de Bonavista.

Aquí, hi va viure durant un any en una tenda de campanya al jardí, abans de traslladar-se a l'interior de l'edifici on ara hi resideix en una habitació. Assegura que no volia que avui es produís cap mena de violència pel seu desnonament i, amb aquest període extra, confia que des de Serveis Socials "s'hi pugui fer quelcom" per trobar-li una solució. 
 

Bienvenido Martínez conversant amb el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat Foto: Sergi Baixas


Des del Sindicat de Llogateres, Oskar Martí, ha valorat positivament l'ajornament del llançament i espera que Martínez, posant l'èmfasi en el fet que es tracta d'una persona sense recursos, pugui ser reubicat. 

Un refugi social 

Els terrenys de Bonavista, propietat de la constructora Marcove, fa més de 20 anys que estan abandonats i durant els darrers 10 anys s'ha establert com a "refugi" i casal de barri consolidat. La Cristina, una de les dones que okupa l'espai juntament amb Bienvenido Martínez, afirma que durant els darrers mesos s'han vist "desbordats" arran de la pandèmia a l'hora d'acollir a persones. Reconeix que l'immoble s'està "caient a trossos" però que s'han autoorganitzat per a fer les tasques de manteniment necessàries. 
 

La Cristina reivindica les tasques socials que realitzen en aquest espai abandonat Foto: Sergi Baixas


"Llocs com aquest fan falta", argumenta assenyalant que l'espai també serveix com un lloc on venir-hi un temps per poder rebotar; com fan les persones que estan acampades als jardins de forma "precària". Actualment, l'okupa assegura que hi ha vuit persones vivint-hi més aquella gent que hi ve "de pas". Al llarg dels anys s'han celebrat dos judicis i el tercer ha resultat en aquesta ordre judicial que ha derivat en la vigent ordre de desallotjament. Cristina demana que els deixin continuar vivint aquí apuntant que al gran tenidor "no li ve d'un terreny on hi viuen tantes persones" mentre que reivindica la important tasca com a "centre social" que realitza per a la comunitat.